SDG terminālis Skultē izprovocēs konkurenci ar Lietuvu

© Sputnik / Sergey MelkonovПорт Скулте
Порт Скулте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pateicoties jauna tirgus spēlētāja ienākšanai ieguvējs būs Latvijas patērētājs, kā arī palielināsies ekonomikas konkurētspēja kopumā, uzskata "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis uzskata, ka plānotais sašķidrinātās dabasgāzes terminālis Skultē radīs veselīgu konkurenci Klaipēdas terminālim, kas izveidos harmoniju Baltijas valstu dabasgāzes tirgus situācijā, vēsta BB.lv.

Tāpat Kalvītis uzsvēra, ka "Latvijas Gāze" seko līdzi situācijai Eiropas un pasaules enerģijas tirgos un aktīvi atbalsta jaunu enerģētikas produktu ienākšanu Latvijas un Baltijas valstu tirgū, kas ir izdevīgi rūpniecības, kā arī mājsaimniecību gala patērētājiem.

Iepriekš Saeimas deputāts no opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājs Armands Krauze paziņoja, ka Latvijai nav vajadzīgs SDG terminālis, tā var saņemt gāzi no Krievijas vai Norvēģijas, Lietuvas Klaipēdā jau ir regazifikācijas terminālis. Jaunā konservatīvā partija (JKP) lobē SDG termināļa projektu Latvijas Skultes ostā vien tādēļ, ka saņēmusi sponsora palīdzību no tā autora.

Газовоз в Клайпедском СПГ терминале - Sputnik Latvija
Skultes ostas vadītājs par SDG termināļa būvniecību: sākumā ekoloģija, gāze pēc tam

Skultes osta tika nosaukta par vienu no iespējamākajām sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecības vietām. Savu projektu tur centās organizēt kompānija "Skulte LNG Terminal". "Šī vieta ir labākā gan izmaksu, gan minimāla konfliktu riska ziņā," paskaidroja kompānijā.

Arnfins Unums, šīs kompānijas padomes loceklis, pastāstīja, ka "Skulte LNG Terminal" grasās piesaistīt kādu lielu investoru un visticamāk šim partnerim piederēs lielākā termināļa kapitāldaļa.

Tiek ziņots, ka par šo te stratēģisko investoru var kļūt Dienvidkorejas valsts kompānija "Korea Gas Corporation". Ekonomikas ministrijas delegācija cer panākt vienošanos ar to oktobra vidū.

SGD termināļa būvniecības ieceri Skultē īsteno akciju savienība "Skulte LNG Terminal". Šobrīd 83% kompānijas akciju pieder Nacionālajai gāzes termināļa biedrībai, savukārt pārējie 17% pieder amerikāņu biznesmenim Pēteris Aloizam Ragaušam (viņš ir arī valdes priekšsēdētājs).

Jūnija beigās un jūlijā notika dažas sabiedriskās diskusijas sakarā ar Skultes SDG termināļa būvniecību. Vietējie iedzīvotāji pauda ārkārtīgi negatīvu viedokli attiecībā uz tā būvniecību.

Ziņu lente
0