Igaunijas universitāte: Latvijas krievvalodīgie brauks studēt pie mums

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā gadā Igaunijā gandrīz divas reizes palielinājās abiturientu skaits no bijušajām padomju republikām.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Tūkstošiem studentu no bijušajām PSRS republikām, kuri iepriekš studēja Latvijā, pārcelsies uz Igauniju, liecina Igaunijas Uzņēmējdarbības lietišķo zinātņu universitātes Mainor tematiskā pētījuma rezultāti, raksta Baltic Course.

Augstskolā norāda, ka studentu skaits, kuri ieradušies studēt Igaunijā no šīm valstīm, pēdējo gadu laikā palielinājies vairākas reizes, un, saskaņā ar prognozēm, turpinās pieaugt.

Памятник Александру Пушкину в Риге - Sputnik Latvija
Augstākā izglītība krievu valodā: Latvija nometa, Lietuva noķēra

Kristīne Piliste, valsts iniciatīvas "Study in Estonia", kas koordinē starptautisko mārketingu Igaunijas augstākās izglītības jomā, pateica, ka uzņemto studentu skaits no bijušajām Padomju Savienības republikām 2018. gada rudenī, salīdzinot ar iepriekšējiem rādītājiem, palielinājies vairāk nekā par trešdaļu.

"Galīgie skaitļi attiecībā uz iesākto mācību gadu pagaidām nav zināmi, taču interese joprojām ir augsta," pateica Piliste.

Pēc viņas sacītā, lielākā daļa studentu, kuri atbrauc Igaunijā no bijušajām PSRS republikām – tie ir studenti no Krievijas, Ukrainas, Gruzijas un Latvijas.

"Orientējoties uz šīm valstīm, sistemātiskāku mārketinga darbu veica gan pašas izglītības iestādes, gana arī sadarbības platforma augstākās izglītības jomā "Study in Estonia"," atzīmēja Piliste.

Kristjans Oads, Mainor universitātes, vienīgās mācību iestādes Igaunijā, kura piedāvā bakalaura un maģistratūras studijas krievu valodā, izpilddirektors pateica, ka pērn abiturientu skaits no bijušajām padomju republikām palielinājies gandrīz divas reizes, un šogad ir aptuveni līdzīga aina.

"Latvijas atteikšanās no dalības konkurencē var pietiekami nopietni ietekmēt Igaunijas izglītības tirgu. Krievu valodā Latvijā mācās aptuveni 5000 studentu, un daļa no viņiem tagad iegūs izglītību par savu naudu Igaunijā," piebilda Oads.

"Šogad kandidāti bija lielākoties no Ukrainas un Krievijas, taču bija arī no citām valstīm, piemēram, no Kazahstānas un Kirgizstānas. Daudziem tā ir iespēja iegūt Eiropas izglītību dzimtajā valodā. Taču daudzi iestājas specialitāšu studijās ar mācībām angļu valodā, piemēram, programmnodrošinājuma izstrāde. Uzņemšana vēl tikai beidzas, taču jau šobrīd var sacīt, ka ar lielu pārsvaru populārākā maģistratūra krievu valodā ir stratēģiskās vadības un WEB tehnoloģiju specialitātē," precizēja Oads.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Augstākā izglītība Latvijā kļuvusi dārgāka: Latvijas universitātes pacēla cenas

Latvijā kopš šī gada janvāra darbojas likums, saskaņā ar kuru augstākās izglītības iestādēm nav atļauts uzņemt jaunus studentus krievvalodīgās programmās. Esošās programmas ar mācībām krievu valodā ir jāslēdz līdz 2022. gada 31. decembrim.

Saskaņā ar "Study in Estonia" statistiku, 2018. gada beigās lielākā daļa studentu no bijušajām PSRS republikām studēja Tartu Universitātē (546), Tallinas Tehniskajā universitātē (313), Tallinas Universitātē (113) un Uzņēmējdarbības lietišķo zinātņu universitātē Mainor (82).

Lielākā daļa no tiem studē programmās ar angļu mācībvalodu, programmās ar krievu mācībvalodu mācās aptuveni 10%, savukārt ar igauņu mācībvalodu – 8%.

Ziņu lente
0