Igauņu nacionālisti organizēs piketu par izstāšanos no ES – "nost ar garīgo verdzību"

© Sputnik / Денис ГрабусовФлаги ЕС и Эстонии
Флаги ЕС и Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas neatkarības piekritēji pieprasa atcelt, pēc viņu domām, falsificētos referenduma rezultātus par republikas iestāsanos Eiropas Savienībā.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Tallinā ieplānots pikets pret Igaunijas turpmāko dalību Eiropas Savienības sastāvā. Tā dalībnieki pieprasīs atcelt 2003.gadā organizētā referenduma rezultātus, kurā tika izlemts valsts liktenis, vēsta Sputnik Igaunija.

Pikets notiks sestdien, 14.septembrī Brīvības laukumā Tallinā. Jāpiebilst, ka piketu organizē nevis "prokremliskie aktīvisti", par ko savos pārskatos labprāt raksta vietējā Drošības policija, bet gan visīstākie igauņu nacionālisti, informēja portāls Uued uudised.

Караван мигрантов из Гондураса - Sputnik Latvija
ES iekšlietu ministru samitā Igaunija ierosināja izsūtīt nelegālos migrantus

Akcijas iniciatori uzskata, ka 2003. gada 14.septembrī organizētā referenduma par Igaunijas iestāšanos ES rezultātus falsificējusi toreizējā Igaunijas vadība. Oficiālie dati liecina, ka Igaunijas iestāšanos ES atbalstīja mazliet vairāk nekā divas trešdaļas referenduma dalībnieku.

Referenduma dalībnieki tika lūgti atbildēt uz jautājumu "Vai jūs atbalstāt iestāšanos Eiropas Savienībā un likuma pieņemšanu par grozījumiem Igaunijas Republikas Konstitūcijā?"

"Brošūrā ar nosaukumu "Desmit Igaunijas neatkarības gadi", kas tika publicēta 1928.gadā, valsts darbinieks Jans Tīnisons rakstīja, ka tautas lielākā vērtība ir nacionālā brīvība un nacionālā neatkarība. ES sastāvā mūs ar katru gadu aizvien vairāk pārņem dvēseliskais tukšums, garīgā paverdzināšana un neaprakstāma muļķība," uzskata piketa organizatori.

ES kritizē pat Igaunijas valdības locekļi

Igaunija iestājās ES 2004.gada 1.maijā. Šogad Tallinā notika svētku pasākumi par godu 15.gadskārtai ES sastāvā.

Šo laiku valsts premjerministrs Jiri Ratass nosauca par "Igaunijas labākajiem gadiem". "Mēs nostājāmies uz miera, brīvības un kopīgu vērtību ceļa. Mūsu mācību, darba, ceļojumu un visas pārējās iespējas ir plašākas nekā jebkad," viņš pauda.

Tiesa, Ratasa apgalvojumiem nepiekrīt pat daži viņa valdības locekļi. Piemēram, iekšlietu ministrs Marts Helme gaidāmo Brexit salīdzināja ar Igaunijas izstāšanos no Padomju Savienības. Viņa vadītā Igaunijas konservatīvā partija (EKRE) iegāja Eiropas Parlamentā ar vēlmi atjaunot valsts suverenitāti un pievienojās eiroskeptiķu frakcijai.

Ziņu lente
0