Lietuvas Seima deputāts: pat ukraiņi bēg no mūsu darba apstākļiem

© Lietuvos Respublikos Seimas Депутат Сейма Наглис Путейкис, архивное фото
Депутат Сейма Наглис Путейкис, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas kompānijas nespēj noturēt pat ārvalstniekus, kuri gatavi strādāt par daudz mazāku naudu un ilgākas stundas nekā lietuvieši.

RĪGA, 5. septembris – Sputnik. Lietuvas privātajos uzņēmumos valda "šausmīga mūsdienu verdzība", atklāja Lietuvas Seima deputāts Naglis Puteiķis., vēsta Sputnik Lietuva.

Savā lapā Facebook deputāts konstatēja, ka valstī vērojama algu stagnācija. Piemēram, Igaunijā vidējā alga jau sasniegusi 1170 eiro pēc nodokļu nomaksas, bet Lietuvā tā sasniedz tikai 817 eiro (Latvijā, saskaņā ar Centrālā statistikas biroja datiem, 2019.gada otrajā ceturksnī vidējā alga sastādīja 1083 eiro).

Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Latvija
Igaunijas bizness brīdina par vienotas ES minimālās algas ieviešanas draudiem

Pie tam Puteiķis atzīmēja, ka 2019.gada otrajā kvartālā Igaunijā bija vērojams rekordliels algu pieaugums – par 52 eiro, bet Lietuvā – tikai 15 eiro, un šis "kontrasts šokē".

"Lietuvā vērojama manāma dzīves līmeņa samazināšanās tendence. Uzņēmumiem vairs nevajag palielināt algu," raksta Puteiķis.

Politiķis kritiski izvērtēja ekonomikas un inovāciju ministra Virgīnija Sinkēviča paziņojumu par to, ka darba spēka imports neietekmēs algu pieaugumu.

"Jau 2019.gadā tas pats ministrs intervijā "Verslo žinius" atzina, ka darba spēka imports radījis algu stagnāciju. Pēc šī paziņojuma ministram vajadzēja atkāpties no amata. Bija pieļauta rupja kļūda, kas nodarīja lielu kaitējumu Lietuvas iedzīvotājiem. Mēs runājam par cilvēku likteņiem, par dažādām ģimenēm," konstatēja Puteiķis.

Deputāts atzīmēja, ka lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju pelna 500-600 eiro un nevar konkurēt ar ārvalstu darba spēku, jo tie paši ukraiņi par to pašu naudu var strādāt 12 stundas dienā vai ar mazāku izejamo dienu skaitu.

"Jāuzsver, ka galvenais iemesls, kura dēļ uzņēmumi importē darba spēku, nav algu paaugstināšana. Lietuvā ir uzņēmumi ar tīro peļņu virs diviem miljoniem ar darba spēka importu no ārzemēm. Tie var dubultot savu algu un pie tam saņemt milzīgu peļņu, taču kam tas vajadzīgs," raksta politiķis.

Deputāts atzīmēja, ka pie tam algas valsts sektorā ir pat lielākas nekā privātajā, jo privātie principiāli nepalielina algas.

"Lietuva ir ideāla valsts, ja tu esi pasīvs. Lietuva ir ideāla valsts, ja tu esi iracionāls. Lietuva ir ideāla valsts, ja tu esi bailīgs un bez idejām. Lietuva ir ideāla valsts, ja tev nav ambīciju. Lietuva ir valsts bez ambīcijām. Liela daļa ārvalstu darbinieku bēg no Lietuvas uzņēmumiem, jo nespēj tikt galā ar slodzi. Labi zināms, ka Lietuvas uzņēmumos pastāv tāda šausmīga mūsdienu verdzība, ka viņi nespēj pat noturēt ārvalstniekus, un viņi bieži sūdzas par necilvēcisku attieksmi," noslēgumā piebilda Puteiķis.

Ziņu lente
0