Politika

Vēsturnieks ieteica Lietuvai un Polijai atturēties no teritoriālām pretenzijām

© Foto : из личного архива Михаила СмолинаПолитолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jebkādi mēģinājumi pārrakstīt lielu karu rezultātus ir solis pretī nākamajiem kariem un konfliktiem, konstatēja vēsturnieks Mihails Smoļins.

RĪGA, 5. septembris – Sputnik. Lietuvas un Polijas deputāti nolēmuši tikties, lai apspriestu vēsturiskās atmiņas jautājumus un starptautiskās attiecības, piemēram, iespēju plašāk pētīt pēckara perioda vēsturi.

Jebkādi mēģinājumi pārrakstīt lielu karu rezultātus ir solis pretī nākamajiem kariem un konfliktiem, portālam Sputnik Lietuva konstatēja politologs, vēstures zinātņu kandidāts Mihails Smoļins.

Ветеран турецкой войны беседует с девушками, в освобожденном войсками РККА от фашистов, болгарском городе, 1944 год - Sputnik Latvija
Bulgārija piedāvā pārvērtēt PSRS lomu Eiropas atbrīvošanā

"Lietuva un Polija ir valstis, kam tradicionāli negatīvas attiecīvas ar Krieciju. Arī savā starpā tām ir virkne neatrisinātu jautājumu teritoriālajā aspektā. Tiklīdz tiek sākts cilāt jautājumus par vēstures pārvērtēšanu pretēji tam, kā to nolēmušas lielvalstis pēc Otrā pasaules kara, mazajām valstīm rodas teritoriāli jautājumi vienai pret otru. Mēs redzam, ka Polijas un Lietuvas strīdi sākas no abām pusēm," konstatēja Smoļins.

Eksperts pauda pārliecību, ka vislabākais būtu nepārskatīt ar Otrā pasaules kara rezultātiem saistītās savstarpējās attiecības.

"Taču pēc kāda laika cilvēki sāk piemirst kara grūtības un atkal atsāk mēģinājumus noskaidrot attiecības savā starpā. Lietuvas un Polijas attiecības saasināsies, jo nekāds taisnīgums tādā pēckara teritoriālajā pārdalījumā nav iespējams, vienmēr atradīsies ar šiem lēmumiem neapmierināta puse," secināja Smoļins.

Смолин предостерег Литву и Польшу от предъявления территориальных претензий
Ziņu lente
0