Igaunija ietaupīs "žoga" būvniecībā uz robežas ar Krieviju

© Sputnik / Евгений Ашихмин / Pāriet pie mediju bankasПешеходный КПП "Нарва-2" на границе РФ и Эстонии
Пешеходный КПП Нарва-2 на границе РФ и Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais robežas iekārtošanas projekta plāns ļaus ietaupīt gandrīz 60 miljonus eiro.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Igaunijas valdība nolēma atbalstīt jauno robežas ar Krieviju iekārtošanas projektu, jo iepriekšējā projekta īstenošanai nepietika naudas, vēsta Sputnik Igaunija.

Забор с колючей проволокой - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nabagajiem ir savas dīvainības: kā Igaunijas robežas žogs kļuvis par dārgāko visā Eirāzijā

Alternatīvo projekta variantu piedāvāja Igaunijas IeM vadītājs Marts Helme. Saskaņā ar jauno koncepciju, austrumu robežas izbūve Igaunijai izmaksās 130 miljonus eiro. Tādējādi Igaunijas varasiestādēm izdevās ietaupīt 57,5 miljonus eiro.

Pēc premjerministra Jiri Ratasa sacītā, projekta vērtības samazinājums nekādā veidā neietekmēs norobežojošo konstrukciju kvalitāti un drošības nodrošināšanu.

Taču tik liela projekta īstenošana Igaunijai nemaz nav pa kabatai, uzskata daži igauņu politiķi. Viņu vidū ir arī pats Helme. Iepriekš budžeta stratēģijas apspriešanas laikā viņš piedāvāja vispār iesaldēt "žoga" būvniecību, ar ko izraisīja opozīcijas nosodījumu.

2016. gada martā Igaunijas valdība atbalstīja detalizētu sauszemes robežas iekārtošanas projektu ar Krieviju. Atkarībā no reljefa īpašībām un dabas apstākļiem tiks uzcelts 2,5 metrus augsts žogs apmēram 90 kilometru sauszemes robežas garumā. Uz robežas tāpat tiks uzstādīta mūsdienīga apsardzes sistēma, kura ierobežos nelikumīgu robežas šķērsošanu, kā arī pierobežas noziedzību.

Žogs uz Krievijas robežas tiek būvēts visās Baltijas valstīs. Kā jau iepriekš stāstīts, Latvija sāka celt žogu, saskaņā ar oficiālo viedokli, ar nolūku samazināt nelegālo migrantu skaita samazināšanu, kuri plāno iekļūt Latvijā no Krievijas teritorijas. 2017. gadā robežas iekārtošanai ar Krieviju Latvija piešķirs 6,3 miljonus eiro, par kuriem plānots aprīkot pierobežas zonu 150 kilometru garumā un uzcelt 60 km žoga. Žoga celtniecības darbi uzsākti 2015. gadā, un tos plānots pabeigt līdz 2019. gadam.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Latvija ir uzbūvējusi 93 kilometrus garu žogu uz robežas ar Krieviju

Par plāniem pārbūvēt sienu uz Krievijas robežas paziņoja arī Lietuva, turklāt Kaļiņingrada apgabala gubernatora vietas izpildītājs nekavējoties piedāvāja piegādāt šim mērķim ķieģeļus par saprātīgu cenu. No sākuma tika plānots, ka žoga garums sastādīs 135 kilometrus, taču beigās tika izlemts trīskārši samazināt garumu. Kā apgalvo Lietuvas IeM, žogs uz Krievijas robežas ļaus efektīvāk ierobežot kontrabandas iekļūšanu valstī. Celtniecības darbus plānots pabeigt līdz šī gada beigām. Projekta izmaksas tiek vērtētas 1,34 milj. eiro apmērā.

Ziņu lente
0