Lietuvas ārlietu ministrs apsūdz Minsku par pārlieku ātriem BelAES būvdarbiem

© Sputnik / Василий СемашкоБелАЭС
БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IAEA eksperti, kuri šonedēļ pabeidza uzdevumu izpildi AES, pievērsa uzmanību virknei lietderīgu risinājumu objekta drošības jomā un Minskas vēlmei ievērot visas normas.

RĪGA, 25. augusts – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs atkal apsūdzējis Baltkrieviju par drošības normu pārkāpumiem atomelektrostacijas būvdarbos pie Astravjecas. Šis paziņojums publicēts Lietuvas ĀM vietnē, vēsta Sputnik Lietuva.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas ārlietu ministrs pastāstījis ASV kongresmenim par BelAES nestajiem "draudiem"

Šoreiz Linkēviču neapmierina tas, ka, pēc viņa domām, nacionālais darbības plāns pēc BelAES stresa testiem pirms objekta pieteiktā ekspluatācijas sākuma neparedz rekomendāciju realizāciju, ko Minskai devuši ANO starptautiskās konvencijas "Par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā" pušu sapulces eksperti.

"Skaidrs, ka būvdarbu grafiks Baltkrievijai ir svarīgāks nekā AES drošība un starptautisko ekspertu rekomendāciju īstenošana," konstatēja Linkēvičs.

Viņš uzskata, ka IAEA misija, kas BelAES uzturas kopš augusta sākuma, arī esot sagatavojusi svarīgas rekomendācijas. Tiesa, viņš nepaskaidroja, kādas tieši.

"Astravjecas AES palaišana neatrisinās tās drošības problēmas, tas ir, ekspluatācijas sākuma dēļ tā nekļūs drošāka, tāpēc mums joprojām jāpievērš uzmanība tam, lai nedrošais objekts pie mūsu robežām nesāktu darbu," teica politiķis.

Lietuvas un Baltkrievijas strīds AES jautājumā

Lietuva, kas brīvprātīgi slēdza pati savu strādājošo Ignalinas AES un nespēja sākt Visaginas AES būvdarbus, pastāvīgi izvirza pretenzijas Baltkrievijai, kas būvē AES 50 km attālumā no Viļņas. Lietuvas valdība nepamatoti pārmet Minskai drošības normu pārkāpumus būvdarbos, turklāt centās organizēt veselu kampaņu Eiropā pret topošās AES ražotās elektroenerģijas iegādi, taču cieta neveiksmi. Iepriekš noskaidrojās, ka par lētās elektroenerģijas iegādi nākotnē domā pat Latvija.

Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Lietuva aicina IAEA palīdzēt atlikt BelAES ekspluatācijas sākumu

Baltkrievija uzsvēra, ka situāciju kontrolē starptautiskie eksperti un Minska laikus sniedz informāciju un labo piezīmes. Baltkrievu ierēdņi un eksperti uzskata, ka Viļņas uzbrukumiem ir politisks motīvs un skaudība pret enerģētikas attīstībā sekmīgāko kaimiņu.

Šonedēļ IAEA eksperti apkopoja BelAES ekspluatācijas drošības komisijas slēdzienus. Grupā strādāja pārstāvji no Armēnijas, Beļģijas, Brazīlijas, Francijas, Nīderlandes, Krievijas, Slovākijas un ASV.

Starptautiskais regulators pievērsa uzmanību virknei lietderīgu risinājumu objekta drošības jomā un Minskas vēlmei ievērot visas normas.

Ziņu lente
0