Politika

Lietuvas prezidents aicina Eiropu izbeigt "akli paļauties" uz ASV

© Foto : Lietuvos Respublikos Prezidentas Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lietuvas līdera domām, ir jāizvairās arī no stereotipiem ES aizsardzības spēju paplašināšanas jautājumā, citādi tas var kaitēt mijiedarbībai ar NATO.

RĪGA, 23. augusts – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda aicinājis Eiropu uzņemties lielāku atbildību par savu drošību, nevis "akli paļauties" uz ASV, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to Lietuvas līderis paziņoja uzstāšanās laikā Viļņā notikušajā Valda Adamkus vadītajā starptautiskajā konferencē.

Nausēda paziņoja, ka ir svarīgi "izvairīties no stereotipiem", jo, dēvējot ES aizsardzības spēju paplašināšanos par "Eiropas autonomiju" vai "Eiropas armiju", var radīt kaitējumu, nevis veicināt efektīvu mijiedarbību ar NATO.

"Kļūst arvien acīmredzamāk, ka Eiropa vairs nevar akli paļauties uz Amerikas dāsnumu – tai ir jāuzņemas lielāka atbildība par savu drošību. (…) Eiropas Savienības un NATO valstu aizsardzības spējām jāpapildina jāpastiprina vienām otru, nevis arvien vairāk dalīt ierobežotos resursus," viņa vārdus citēja Prezidenta pils preses dienests.

Turklāt Lietuvas līderis norādīja, ka, ja lieta nonāk līdz kolektīvajai drošībai un aizsardzībai, tad nedrīkst būt nekādu "būtisku caurumu" vai "aklo zonu". Baltijas reģionā tas nozīmē NATO spēku pastiprināšanos un alianses gaisa misijas pārveidošanu, paziņoja Nausēda.

Eiropas armija

Pērnā gada rudenī Francijas prezidents Emanuels Makrons piedāvāja izveidot no ASV neatkarīgu "Eiropas armiju", kura nodarbotos ar drošības nodrošināšanu, tostarp kibertelpā. Šo ideju atbalstīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

ASV armijas tanks M1A2 Abrams starptautiskajās mācībās Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Mediji: ASV draud atņemt Eiropas Savienībai militāro palīdzību

Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps uzskatīja šo ideju par "aizvainojošu" un atgādināja, ka Eiropai no sākuma ir jāsamaksā sava daļa alianses aizsardzības budžetā.

Baltijā pret Francijas līdera piedāvājumu attiecās negatīvi. Tā, piemēram, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs uzstājās pret Eiropas armijas izveidošanu. Sarunas par to viņš nodēvēja par bezjēdzīgām un uzsvēra, ka tās var izraisīt neapmierinātību "otrpus Atlantijas okeānam".

Līdzīgu viedokli pauda arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Sputnik Lietuva intervijā eksperts Aleksandrs Hroļenko norādīja, ka attiecībā uz Eiropas armijas izveidošanu valstīm būs jāizvēlas – pakļauties Vašingtonas gribai vai nostāties ES pusē. Pēc viņa domām, Baltijas valstis uzstāsies pret.

Ziņu lente
0