Netālu no Lietuvas varētu būvēt vēl vienu AES

© Sputnik / Igor Kostin / Pāriet pie mediju bankas Вид на Чернобыльскую АЭС со стороны четвертого реактора, 1986 год
 Вид на Чернобыльскую АЭС со стороны четвертого реактора, 1986 год - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija plāno 20 gadu laikā uzbūvēt 6 AES blokus ar kopējo jaudu 6-9 GW apmērā.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Polija izvērtē iespēju sadarbībā ar ASV uzbūvēt valstī atomelektrostaciju, pziņoja valdības pilnvarotaisa enerģētiskās infrastruktūras jautājumos Petrs Naimskis, vēsta pnp.pl.

Šī gada jūnijā Polija un ASV parakstīja savstarpējas sapratnes protokolu kooperācijas jautājumos atomenerģijas izmantošanas jomā.

Второй блок Игналинской АЭС - Sputnik Latvija
Eksperts paskaidroja, kāpēc Lietuvā nav iespējama atomenerģētikas atdzimšana

Naimskis atklāja, ka enerģētiskajā dialogā, kurā viņš iesaistījies ar ASV enerģētikas ministru Riku Periju, tiek izvērtēta iespēja ASV piedalīties AES būvdarbos Polijā, taču patlaban viņš nevēlējās atklāt pārrunu gaitu.

Galvenais jautājums, kas šajā kontekstā satrauc Poliju, ir finansējums. Naimskis pavēstīja, ka Varšava vēlētos, lai partneris, kas tiks izraudzīts dalībai AES projektā, "izšķirtos par kapitāla investīcijām Polijā".

Patlaban aptuveni 80% elektroenerģijas valstī tiek ražoti ogļu elektrostacijās. Taču ogļskābās gāzes izmešu kvotu cenas paaugstina elektroenerģijas cenas.

Ogļskābās gāzes izmešu problēmu varētu atrisināt elektrostacijas, ka strādā ar dabasgāzi. Taču tāda veida TES attīstībai nepieciešamas investīcijas arī gāzes sadales tīklos un gāzes pazemes glabātavu būvdarbos, turklāt tām nav piemērotu ģeoloģisko apstākļu Polijas teritorijā.

Pie tam gāzes TES tīkla attīstībai nepieciešami arī papildu degvielas avoti. Viena TES ar 1000 MW jaudu patērē vairāk nekā miljardu kubikmetru gāzes gadā.

Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Lietuva aicina IAEA palīdzēt atlikt BelAES ekspluatācijas sākumu

Polijas valdība regulāri informē par vēlmi mazināt enerģētikas atkarību no "Gazprom" piegādēm, taču gāzesvads Baltic Pipe, kam jāsavieno Polija ar Dāniju, un pa kuru plānots sūknēt gāzi no Norvēģijas, vēl nav uzbūvēts.

Polijā nav sākušās arī SDG masveida piegādes no ASV, lai arī parakstīti jau vairāki līgumi. Pie tam SDG ir daudz dārgāka nekā cauruļvadu gāze no Krievijas. Šajos apstākļos Polijas valdība nolēmus 20 gadu laikā uzbūvēt 6 AES blokus ar kopējo jaudu 6-9 GW apmērā.

Patlaban Baltijas valstīs un Polijā AES nav. Reģionā strādā tikai Ļeņingradas AES. Starp tuvākajām ir arī topošā Baltkrievijas AES.

Ziņu lente
0