Gitans Nausēda uzvarējis Lietuvas prezidenta vēlēšanās

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasКандидат в президенты Литвы, экономист Гитанас Науседа
Кандидат в президенты Литвы, экономист Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seima deputāte Ingrīda Šimonīte apsveikusi oponentu ar uzvaru vēlēšanās. Valsts pašreizējā prezidente Daļa Grībauskaite novēlējusi uzvarētājam spēkus un panākumus vēlētāju cerību īstenošanas darbā.

RĪGA, 27. maijs - Sputnik. Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvaru izcīnījis ekonomists Gitans Nausēda, - par to liecina no visiem vēlēšanu iecirkņiem saņemtie apstrādātie rezultāti, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz CVK.

Избиратели голосуют на выборах президента Литвы - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidenta kandidāti atbalsta pragmatiskas attiecības ar Krieviju

Agrā rītā saņemtie dati liecina, ka Nausēda saņēmis 66,72% balsu, bet viņa oponente – Seima deputāte Ingrīda Šimonīte – 33,28%.

Iepriekš vēstīts, ka vēlēšanu otrajā kārtā nobalsojuši 53,4% balsstiesīgo iedzīvotāju. Telekanāls LRT informēja, ka Šimonīte jau apsveikusi oponentu ar uzvaru vēlēšanās. Arī valsts pašreizējā prezidente Daļa Grībauskaite novēlējusi uzvarētājam spēkus un panākumus vēlētāju cerību īstenošanas darbā.

Prezidenta vēlēšanu otrā kārta Lietuvā notika svētdien. Valsts vadītājs tiek ievēlēts uz pieciem gadiem pilsoņu balsojumā. Pašreizējā prezidente Daļa Grībauskaite pavadīja prezidenta postenī divus pilnvaru termiņus un nevar pretendēt uz trešo.

Ekonomists, SEB Bank prezidenta bijušais padomnieks Gitans Nausēda piedalījās vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts. Izvirzot savu kandidatūru, viņš atzīmēja, ka Lietuvai nepieciešams neatkarīgs prezidents, informēts par mūsdienu pasaules funkcionēšanas likumiem un tendencēm, vienlaikus – spējīgs pielāgot savas zināšanas problēmu risināšanai.

Iepriekš viņš ieņēmis Lietuvas Bankas Komercbanku kontroles departamenta Metodoloģijas un analīzes nodaļas vadītāja vietnieka posteni. No 1998. līdz 2000. gadam – Lietuvas Bankas valdes loceklis, vēlāk – AS Vilniaus Bankas valdes priekšsēdētāja padomnieks. Kopš 2008. gada – SEB Bank prezidenta padomnieks un finansiālais analītiķis.

Пластиковая урна для выборов - Sputnik Latvija
Kļuva zināmi Lietuvas prezidenta vēlēšanu provizoriskie rezultāti

Nausēda uzskata, ka valsts galvenais uzdevums ir radīt apstākļus lietuviešu labklājībai. Pēc viņa domām, patlaban Lietuvā pieaug sociālā izolācija: valsts iestāžu darbinieki nevar cerēt uz augstāku algu, jo "visu kontrolē tirgus".

Tāpat ekonomists atzīmēja, ka, ieņēmis prezidenta posteni, viņš centīsies stiprināt Lietuvas un Polijas attiecības, un pirmajā ārvalstu vizītē dosies uz Poliju. Gitans Nausēda ir orientēts uz pašiem iedzīvotāju slāņiem – plāno atbalstīt inteliģenci no lielpilsētām, proliberālo eliti un lielā biznesa pārstāvjus.

Ziņu lente
0