Igaunijas ministri vienojušies par alkohola akcīžu samazināšanu

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Pāriet pie mediju bankasПосетительницы на открытии традиционного пивного фестиваля "Октоберфест" в Мюнхене
Посетительницы на открытии традиционного пивного фестиваля Октоберфест в Мюнхене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu alkotūrims Latvijā varētu apstāties.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Igaunijas valdībā sasniegts principiāls konsenss alkohola akcīžu samazināšanas jautājumā, raksta Sputnik Igaunija.

Šobrīd valdošās koalīcijas locekļi atrodas Vihulas muižā, kur viņi apspriež budžeta stratēģiju sekojošajiem gadiem.

Полки в магазине с алкогольной продукцией - Sputnik Latvija
Klientu apmierinātībai: Latvijas alkohola veikalā izsniedz čekus igauņu valodā

"Visi vienojās, ka alkohola akcīze samazināsies, diskusija šajā sakarā notiek – kad, par cik un vai vienādi dažādiem alkohola veidiem vai atšķirīgi," paziņoja finanšu ministrs Martins Helme (EKRE).

Alkohola un degvielas akcīzes paaugstināja iepriekšējā valdība esošā premjerministra Jiri Ratasa vadībā.

Akcīžu pacelšana izraisīja negatīvu reakciju Igaunijas sabiedrībā un negatīvi ietekmēja valsts ekonomiku. Igaunijā notika vairākas skaļas akcijas pret akcīžu kāpumu ar nosaukumu "Nodokļus uz Latviju!" un "Nost ar akcīzēm!".

Valstī kļuva populāras tā dēvētās alkotūres uz Latviju, kur alkohola cenas kļuva zemākas, nekā Igaunijā. Daļa "alkotūristu" plūsmas no Somijas, kuri tradicionāli iepirka lētu alkoholu Tallinā, arī pārvietojās uz Latviju. Beigās noskaidrojās, ka ienākumi no alkohola akcīzes paaugstināšanas izrādījās zemāki, nekā nesaņemtā peļņa no tā pārdošanas, kuras rādītāji strauji nokrita.

Ziņu lente
0