Lietuvā norisinās prezidenta vēlēšanas

 / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента и два референдума проходят в Литве
Выборы президента и два референдума проходят в Литве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Balsstiesības ir 2,472 miljoniem lietuviešu. Pilsoņi var nobalsot ne vien pašā republikā, bet arī diplomātiskajās iestādēs ārzemēs.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Svētdien Lietuvā norisinās republikas prezidenta vēlēšanas, kā arī divi referendumi – dubultpilsonības un Seima deputātu skaita samazināšanas jautājumā, vēsta Sputnik Lietuva.

Esošās vēlēšanas ir septītās vēlēšanas neatkarīgās Lietuvas laikā. Prezidents Baltijas republikā tiek ievēlēts uz pieciem gadiem. Esošā prezidente Daļa Gribauskaite vadīja republiku divus termiņus un, saskaņā ar Lietuvas likumiem, nedrīkst balotēties trešajam termiņam.

Valdemārs Tomaševskis - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidenta kandidātam piedāvāts nokārtot lietuviešu valodas testu

Par galveno valsts posteni sacenšas deviņi kandidāti: sociāldemokrāts Vītenis Andrjukaitis, filozofs Arvīds Juozaitis, ekonomists Gitans Nausēda, Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, Seima deputāte Ingrīda Šimonīte un partijas "Lietuvas poļu vēlētāju akcija – Kristīgo ģimeņu savienība" Valdemārs Tomaševskis, eirodeputāts no Lietuvas Valentīns Mazuronis, parlamentārietis Mindaugs Puidoks un Seima loceklis Naglis Puteiķis.

Balsstiesības ir 2,472 miljoniem lietuviešu, taču pirms pieciem gadiem, 2014. gadā, balsstiesīgo skaits bija lielāks – 2,541 miljons. Skaita samazināšanās notiek masveida emigrācijas dēļ – daudzi jaunie lietuvieši brauc prom uz citām rietumvalstīm, kur algas ir augstākas un karjeras iespēju ir vairāk.

Tie emigranti, kuri saglabā Lietuvas pilsonību, var svētdien nobalsot apmēram 50 Lietuvas diplomātiskajās iestādēs ārzemēs. Krievijā to var izdarīt Baltijas republikas vēstniecībā Maskavā, kā arī konsulātos Kaļiņingradā, Sanktpēterburgā un Sovetskā.

Saskaņā ar valsts CVK datiem, šogad pirmstermiņa balsojumam pieteikušies 56 tūkstoši lietuviešu, savukārt pirms pieciem gadiem tik bija vien 11 tūkstoši. Nav izslēgts, ka šāda aktivitāte ir saistīta ne vien ar prezidenta vēlēšanām, bet arī ar referendumu par dubultpilsonību.

Pašā Lietuvā svētdien atvērti apmēram divi tūkstoši vēlēšanu iecirkņu. Tie strādās no plkst. 7:00 līdz 20:00.

Ziņu lente
0