Igaunijā apstrīdētas armijas tiesības organizēt mācības pilsētās

© Foto : из личного архива Сергея СереденкоСергей Середенко
Сергей Середенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas tiesībsargs Sergejs Seredenko apšauba Igaunijas bruņoto spēku tiesības organizēt mācības pilsētās, it īpaši, ja tās sakrīt ar tādiem publiskiem pasākumiem, kā "Nemirstīgais pulks".

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Igaunijas karavīriem nav nekāda likumīga pamata organizēt mācības apdzīvotajās vietās. Pie šāda slēdziena nonācis Baltnews analītiķis, tiesībsargs Sergejs Seredenko, saņēmis Aizsardzības ministrijas atbildi uz jautājumu par to, vēsta Sputnik Igaunija.

Человек в военной форме на памятнике павшим в Великую Отечественную войну в городе Силламяэ - Sputnik Latvija
Igaunijā NATO karavīrs ar granātmetēju uzrāpās uz pieminekļa kritušajiem kareivjiem

Iepriekš Seredenko nosūtīja pieprasījumu Aizsardzības ministrijai, kurā lūdza noskaidrot divus aspektus.

Pirmkārt, uz kāda likumīga pamata militārās mācības notiek pilsētās, un, otrkārt, kā mācības pilsētā "neietekmē" vienlaikus notiekošos publiskos pasākumus, piemēram, "Nemirstīgo pulku".

Savā komentārā Sputnik Igaunija tiesībsargs atklāja, ka Aizsardzības ministrijas atbildi saņēmis precīzi 9. maijā. AM savā atbildē atsaucās uz Likumu par karadienestu un Likumu par Aizsardzības spēku organizāciju.

"Par pasākumiem, kas tiek īstenoti ārpus pastāvīgās dislokācijas vietām, gadījumā, ja apmācības var ietekmēt citu personu darbības publiskajā telpā, Aizsardzības spēki informē vietējās pašvaldības atbilstošās struktūras un sabiedrību," apgalvots tekstā.

Atbildot uz otru jautājumu, Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka publiskas sapulces regulē Kārtības apsardzes likums un vietējās pašvaldības prasības.

Самолеты L-39 - Sputnik Latvija
Igaunijā "plosās vētra": NATO mācībās lidmašīna teju ietriecās dzīvojamā mājā

"Publiskas sapulces rīkošana tās pašas vietējās pašvaldības vienības teritorijā, kurā norit Aizsardzības spēku mācības, nav aizliegtas. Publiskas sapulces īstenošanai nepieciešama atbilstošo iestāžu piekrišana, tāpat publiska sapulce nevar traucēt personām, kas nepiedalās sapulcē, tostarp personām, kas piedalās militārajās mācībās," apgalvoja Aizsardzības ministrija.

Savukārt Seredenko novērtēja, ka mācības pilsētās atbilst krimināllikuma pantam "Masu nekārtību organizācija" un pavisam noteikti rupji pārkāpj sabiedriskās kārtības noteikumus. Lai organizētu mācības pilsētās karavīriem vajadzīgs ļoti nopietns legāls mandāts, kura viņiem nav, uzskata tiesībsargs.

"Tāpēc vietējām varasiestādēm ir ne vien tiesības, bet pat pienākums padzīt pārkāpējus no savas pašvaldības teritorijas," uzsvēra Seredenko.

Viņš kritiski izvērtēja Aizsardzības ministrijas viedokli jautājumā par militāro mācību un publisku civilo pasākumu norisi vienā un tajā pašā vietā un laikā. Tiesībsargs ir pārliecināts: publiskas sapulces organizēšanai nekāda "sapulce" nav vajadzīga.

Iepriekš vēstīts, ka NATO bloka plašās militārās mācības "Pavasara vētra 2019" notiek Igaunija teritorijā no 2019. gada 29. aprīļa līdz 17. maijam. Manevros piedalās vairāk nekā 9 tūkstoši karavīru no 17 valstīm.

Mācību aktīvāka daļa notiek 2.-10. maijā valsts ziemeļaustrumos, arī Austrumviras novadā, kas robežojas ar Krieviju.

Ziņu lente
0