Ar vienu zelta stieni nepietiek: Igaunijas Banka iesaka krāt rezerves

© Sputnik / Владимир ФедоренкоГосударственный флаг Эстонии
Государственный флаг Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ekonomika demonstrē pieaugumu, tāpēc valdībai nāktos krāt rezerves un atturēties no kredītiem, uzskata Igaunijas Bankas prezidents Ardo Hansons.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Situācija Igaunijas ekonomikā ir relatīvi laba, un tamlīdzīgos apstākļos būtu saprātīgāk krāt rezerves, nevis ņemt kredītus, norādīja Igaunijas Bankas prezidents Ardo Hansons, iepazīstinot parlamentu ar Igaunijas Bankas gada pārskatu, vēsta Sputnik Igaunija.

Hansons uzsvēra, ka, neskatoties uz pašreizējām zemajām procentu likmēm, kredīta līdzekļu izmantošanas noteikumi bieži vien nav īpaši labvēlīgi. Hansons paskaidroja, ka, tēlaini izsakoties, ekonomiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā par to pašu naudu būs iespējams uzbūvēt lielāku skaitu kilometru ceļa, nekā pašlaik.

Производство цветных металлов в Свердловской области  - Sputnik Latvija
Igaunijas Centrālajā Bankā palicis viens zelta stienis

Savā pārskatā Igaunijas Bankas prezidents atzīmēja, ka ekonomiskās izaugsmes tempi samazinās no 5% 2017.gadā līdz 4% 2018. gadā un 3% 2019. gadā. Centrālā banka vērtēja, ka turpmāk pieaugums turēsies aptuveni 2% līmenī. Pie tam sagaidāms cenu pieaugums iekšējā tirgū, ņemot vērā darba atalgojuma ātru pieaugumu.

Marta beigās Igaunijas Bankas eksperti ieteica valdībai netērēt visus nodokļu nestos ienākumus atbilstoši ekonomiskajam ciklam. Viņi uzskata, ka stabilākas ekononomikas izaugsmes nodrošināšanai nākamajos gados valsts budžetā jābūt proficītam un strukturālam līdzsvaram.

Vajag vairāk zelta

Tiesa, arī pašai Igaunijas Bankai vajadzētu ieteikt krāt rezerves, vismaz zeltu. Noskaidrojies, ka centrālajā bankā ir tikai viens 11 kilogramus smags zelta stienis. Tas novērtēts par summu aptuveni pusmiljona eiro apmērā, taču stienis nav pietiekami tīrs, lai to realizētu finanšu tirgos. Tāpēc stieni zināmā mērā iespējams nosaukt par muzeja eksponātu.

Lielākā daļa republikas pieticīgās zelta rezerves – 256 kilogrami – glabājas ārvalstu bankās. Starp Eiropas valstīm zelta rezervju ziņā Igaunija atrodas priekšpēdējā vietā – aiz tās ir tikai Malta ar tās skopajiem 90 kilogramiem. Pie tam Latvijas zelta rezerve sastāda 6,6, Lietuvas – 5,8 tonnas zelta.

Igaunijas Banka komentējot valsts pieticīgo rādītāju šajā ziņā, paskaidroja, ka pēc neatkarības atjaunošanas daļa zelta tika pārdota un iegutā nauda – investēta citos likvīdos finanšu instrumentos, piemēram, obligācijās un akcijās.

Ziņu lente
0