Pa Rail Baltica kursēs vienvagona vilcieni

© EDZL / Rail BalticaВизуализация проекта Rail Baltica
Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vilcieni, kas kursēs pa topošo maģistrāli Rail Baltica, vienā reisā pārvadās 70-100 pasažierus.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Sākotnēji ātrvilcieni pa dzelzceļa maģistrāli pārvadās 70-100 pasažierus vienā reisā, informēja portāls ERR.

Lai pieņemtu lēmumu par to, kādas stacijas un sadales centri jāuzbūvē projekta Rail Baltica ietvaros, kā arī novērtētu, cik platformas un pārejas ir nepieciešamas, projekta operators RB Rail sastādījis provizorisko operāciju plānu, jeb sarakstu.

Saskaņā ar plānu, ātrvilcieni no Tallinas līdz Varšavai kursēs pa Rail Baltica līdz četras reizes dienā abos virzienos pa visiem maršrutiem no maģistrāles atklāšanas brīža. Nākamo desmit gadu laikā kompānija cer papildināt sarakstu ar diviem reisiem.

"Saskaņā ar mūsu plāniem, 70-100 pasažieri vilcienā ir vidējais noslogotības koeficients. Pēc desmit gadiem mēs gaidām, ka šis skaits dubultosies vai trīskāršosies," – pastāstīja RB Rail valdes loceklis Marts Nilsens.

Tas nozīmē, ka sākumposmā vilcienus, kuri kursēs pa Rail Baltica, veidos viens vai divi vagoni.

Vilcienu kustības plāns paredz, ka pa Rail Baltica varēs pārvietoties arī 2-3 kravas vilcieni stundā ar maksimālo ātrumu 12 km/h. Dzelzceļa kravas pārvadājumu attīstībai plānots uzbūvēt trijus lielus multimodālos termināļus: Mūgā (Igaunija), Salaspilī (Latvija) un Palemonā (Lietuva).

Rail Baltica - Sputnik Latvija
Baumas par Rail Baltica "nāvi" izrādījušās pārspīlētas

"Dažu pirmo gadu laikā pēc Rail Baltica atklāšanas mēs sagaidām 20 pārus vilcienu dienā (Igaunijā – red.). Rīgā – aptuveni 30 pāri vilcienu, bet ap Kauņu, visvairāk noslogoto maršruta iecirkni, plānoti 40 vilcienu pāri," – piebilda Nilsens.

Rail Baltica ir Eiropas sliežu standarta dzelzceļa projekts ar Eiropas vilcienu kustības pārvaldes sistēmu, kurš ies no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai Polijā. Projektu koordinē AS RB Rail, savstarpējs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņēmums.

Trases garums Igaunijā sastādīs 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, Latvijā – nedaudz vairāk par 300 kilometriem.

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību parakstīta 2017. gada 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Vienošanās ietver valstu saistības, kuras nepieciešamas dzelzceļu satiksmes izbūvei ar Centrāleiropu. Pirmajā februārī kļuva zināms, ka projektam pievienosies Somija.

Северная железная дорога Воркута - Лабытнанги - Sputnik Latvija
Somija gatavojas Rail Baltica: projektam piešķirti 2 miljoni eiro

Aptuvenā dzelzceļa Rail Baltica cena sastāda ap 6 miljardiem eiro. Lielāko daļu finansējuma piešķirs ES fondi.

Par dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica īstenošanas projekta savstarpējā uzņēmuma RB Rail izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju ievēlēts Timo Rīhimeki. Bijusī uzņēmuma RB Rail vadītāja Baiba Rubesa atkāpās no amata pērnā gada septembrī, neilgi pirms pilnvaru termiņa beigām.

Dzelzceļa projektu plānots pabeigt līdz 2025. gadam, tā ekspluatāciju iecerēts sākt 2026. gadā. Tomēr jau tagad valda ievērojamas šaubas par to, vai plāni tiešām īstenosies.

Ziņu lente
0