Igaunijas aizsardzības ministrs atspēkojis baumas par "krievu teroru" armijā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения
Военные учения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Priekšvēlēšanu kampaņas gaitā Igaunijā daudzas partijas lika galdā "krievu kārti".

RĪGA, 1. marts – Sputnik. Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks uzskata par nepamatotām baumas par to, ka Viru kājnieku bataljonā krievu dienējošie karavīri terorizē savus igauniski runājošos dienesta biedrus, vēsta Sputnik Igaunija.

Iepriekš Igaunijas parlamenta deputāts no Konservatīvās partijas (EKRE) Martins Helme nosūtīja ministram prasību, kurā paziņoja, ka viņa rīcībā esot informācija par to, ka "Viru kājnieku bataljonā vērojama krievvalodīgo karavīru nepaklausība un terors uz tautības pamata attiecībā pret igauņu dienesta karavīriem".

Tāpat Helme pastāstīja par incidentu, "kad 16 krievu puiši vārda tiešajā nozīmē piekāva kādu igauņu pusi tā, ka viņš nonāca slimnīcā".

Luiks atbildēja, ka savā prasībā Helme minēja virkni apkopotu apgalvojumu, kuri lielākoties neatbilst patiesībai. Viņš atzina, ka kautiņš patiešām ir bijis, taču "saistīt šo incidentu ar etnisko piederību, balstoties uz esošo informāciju, būtu patvaļīgi".

Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии - Sputnik Latvija
Igaunijā karavīri atteicās dziedāt par krievu nogalināšanu

"Es varu jums apliecināt, ka Aizsardzības spēkos ar dažādām problēmām nodarbojas pastāvīgi, sistemātiski un proporcionāli, kā arī neatkarīgi no ranga, dzimuma, tautības, dzimtās valodas un citām atšķirībām," - paziņoja ministrs.

Igaunijā 3. martā notiks parlamenta vēlēšanas, un priekšvēlēšanu kampaņas laikā partijas pastāvīgi cenšas tā vai savādāk likt galdā "krievu kārti" – piesaistīt krievvalodīgos vēlētājus vai pastāstīt par to, kādu draudu viņi rada.

Piemēram, partija "Igaunija 200" izvietoja Tallinā provokatīvus plakātus "Šeit tikai krievi". Tādējādi partija centās pārliecināt vēlētājus tajā, ka visām valsts skolām jāpāriet uz mācībām igauņu valodā, lai izvairītos no diskriminācijas.

Centriskās partijas vadītājs, valsts premjerministrs Jiri Ratass piedāvāja atcelt iespēju piešķirt nepilsoņa statusu jaundzimušajiem bērniem, kā arī uzrunāja vēlētājus krievu valodā (Ratasam ir Facebook lapa krievu valodā, kaut gan šī valoda nav viņa dzimtā).

Taču visvairāk izcēlās partija EKRE. Šī partija izdomāja ziņu par to, ka sakarā ar izglītības ministres Mailisas Repsas (Centriskā partija) ierašanos krievvalodīgajā Kohtla-Jerve pilsētas valdes ēkā tika uzcelts Krievijas karogs. Partijas pārstāvji sarīkoja piketu pret divvalodīgas ģimnāzijas atvēršanu, kā arī centās uzpirkt krievvalodīgos vēlētājus ar ķilavām.

Ziņu lente
0