Danske Bank pārtrauc darbību Baltijas valstīs un Krievijā

© Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark / AFPЖенщина спускается по лестнице перед зданием Danske Bank в Копенгагене
Женщина спускается по лестнице перед зданием Danske Bank в Копенгагене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērnā gada novembrī Dānijas prokuratūra izvirzīja Danske Bank apsūdzības par tās filiālē Igaunijā konstatētajiem līdzekļu atmazgāšanas apkarošanas likumdošanas pārkāpumiem.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Lielākā banka Dānijā – Danske Bank pārtrauc darbību Krievijā un Baltijas valstīs, teikts bankas paziņojumā.

Otrdien Igaunijas Finanšu inspekcija noteica, ka Danske Bank filiālei jāpārtrauc darbība valstī astoņu mēnešu laikā. 20 dienu laikā bankai jāiesniedz atbilstošs darbības plāns. Banka atmaksās visus klientu ieguldījumus pilnā apjomā, taču kredītņēmējiem neliks atmaksāt kredītus priekšlaicīgi un neliks lauzt kreditēšanas līgumus.

"Neatkarīgi no Igaunijas regulējošās iestādes paziņojuma un saskaņā ar savu stratēģiju, kuras ietvaros tiek pievērsta uzmanība Ziemeļeiropas tirgiem, Danske Bank zināmu laiku izskatīja jautājumu par tālāko darbu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī Krievijā. Tagad Danske Bank nolēmusi to pārtraukt," – ziņo bankas pārstāvji.

Darbu turpinās tikai apkalpošanas centrs Lietuvā, kas pilda administratīvas funkcijas.

Iepriekš vēstīts, ka Dānijas prokuratūra izvirzījusi Danske Bank Igaunijā apsūdzības par valsts likumdošanas pārkāpumiem pēc ilggadējiem pārkāpumiem finanšu iestādes filiālē Igaunijā.

Bankas glabātuvē. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
Uzdod nepiedienīgus jautājumus: Krievijas klienti sašutuši par Baltijas banku attieksmi

Apsūdzības attiecas uz periodu no 2007. gada 1. februāra līdz 2016. gada janvāra nogalei. Aizdomās nokļuvušas gandrīz visas rezidentu transakcijas Danske Bank nodaļā Igaunijā šajā periodā par summu 200 miljardu eiro apmērā.

Saskaņā ar pirmajām apsūdzībām, nav veikta pietiekama kontrole atbilstoši filiāles pārvaldes noteikumiem, tās darbinieki neizskaidroja Dānijas normatīvo aktu par naudas atmazgāšanas apkarošanu, kā arī pašas bankas noteikumiem un normām, minētajā laika periodā iestādē strādāja speciālists, kas kontrolētu visu šo prasību izpildīšanu.

Piedevām koncerns Danske neiekļāva Igaunijas filiāles darbību savā risku un pārvaldes analīzes sistēmā un ļāva tai darboties patstāvīgi, pie tam neapkopojot informāciju par bankas klientiem un darījumiem.

Danske Bank - Sputnik Latvija
Danske Bank vadītājs atkāpies no amata pēc naudas atmazgāšanas skandāla Igaunijā

Trešā apsūdzība liecina, ka banka nav pietiekami noskaidrojusi naudas un aktīvu izcelsmi, turklāt Danske nav spērusi pietiekamus soļus un informējusi varasiestādes par aizdomīgām operācijām, kad bankas vadība jau 2013. gadā saņēma informāciju par iespējamiem pārkāpumiem.

Par naudas atmazgāšanas veikšanu apsūdzētās Danske Bank struktūras darbību jau pārbauda ES un ASV tiesībsargājošās iestādes.

Danske Bank nodibināta 1871. gadā Kopenhāgenā. Tā ir lielākā komercbanka Dānijā, viena no vadošajām bankām Ziemeļeiropā. Tās klientu skaits pārsniedz 5 miljonus cilvēku. Danske Bank filiāles darbojas 14 valstīs.

Ziņu lente
0