Kāpēc Lietuvā ir lētāk, nekā Latvijā: Circle K paskaidroja degvielas cenu starpību

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasЗаправка автомобиля на одной из автозаправочных станций.
Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Asa konkurence degvielas tirgotāju vidū Lietuvā un sevišķi zemas akcijas cenas dažiem no tiem padara degvielu Lietuvā lētāku, nekā Latvijā.

RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. Pēc Circle K Latvia pārstāves Ievas Stūres sacītā, degvielas cenu starpība Latvijā un Lietuvā ir saistīta ar asu konkurenci Lietuvas tirgotāju vidū un īpaši zemām akcijas cenām dažiem no tiem, vēsta TVnet.lv.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
ANO pieprasa: benzīna cenai jāpārsniedz 60 dolārus par litru

Taču Stūre norādīja, ka nevajag apskaust Lietuvas zemās degvielas cenas, jo cenas ir ļoti dinamiskas, tās funkcionē pēc mikrotirgus principa un var mainīties pat vienas dienas garumā.

Stūre paskaidroja, ka jāņem vērā atšķirīgās cenas komponentes, piemēram, akcīzes nodoklis, loģistikas izdevumi. Lietuvā, piemēram, vispār nav ceļu nodokļa, pastāstīja viņa.

Circle K pārstāve tāpat paziņoja, ka dīzeļdegvielas cena, salīdzinot ar augstāko cenu novembrī, samazinājusies par 12 centiem par litru gan Latvijā, gan Lietuvā, savukārt benzīnam šī samazināšanās bijusi vēl lielāka.

2018. gadā vidēja cenu starpība Latvijā un Lietuvā sastādīja 4 centus par litru, kas faktiski sakrīt ar akcīzes nodokļa likmes starpību.

Stūre pateica, ka šādi cenu kari degvielas tirgū patērētājiem ir izdevīgi tikai īstermiņā, kad degvielu iespējams iegādāties pēc zemākas cenas. Ilgtermiņa perspektīvā zaudē visi, jo ilgāku laiku piedāvāt zemāku cenu var tikai lieli tirgotāji, savukārt mazie tirgotāji ir spiesti aiziet no tirgus, kas samazina konkurenci.

Металлические канистры - Sputnik Latvija
Rīgā kritušās degvielas cenas

Pērnā gada decembrī tika ziņots, ka Latvijā pakāpeniski samazinās benzīna un dīzeļdegvielas cenas. Neskatoties uz to, vislētākais benzīns un dīzeļdegviela tomēr bija Viļņā, bet dārgākie – Tallinā.

Benzīna un dīzeļdegviela cenu kritumu eksperti, pirmām kārtām, saista ar naftas cenu kritumu. Pasaules naftas tirgus, kurš sāka augt kopš šī gada sākuma, sasniedzot vairāk nekā 80 dolārus par barelu rudenī, atkal ir nokrities. Šobrīd Brent markas naftas barels tiek pārdots par 53-54 dolāriem. Divu mēnešu laikā cenas samazinājušās par apmērām 27 dolāriem (-33%).

Ziņu lente
0