Kas notiks ar laiku Baltijā pēc atteikšanās no pulksteņu pārbīdes ES

© Sputnik / Sergey MelkonovЧасы на Привокзальной площади
Часы на Привокзальной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atliek tikai saprast: saglabāsies ziemas vai vasaras laiks.

RĪGA, 18. decembris - Sputnik. Baltijas valstu premjerministri vēlas saglabāt vienotu laika joslu pēc Eiropas Savienības atteikšanās no pulksteņu pārbīdes, pastāstīja Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Старинные часы на станции Вецаки - Sputnik Latvija
Baltijas valstis, Polija un Somija nespēja vienoties par pāreju uz vienotu laiku

Pagaidām nav zināms, kāds laiks – vasaras vai ziemas – tiks saglabāts, vēsta Sputnik Lietuva.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass informēja, ka Tallina vēlētos vienoties par vienotu laika joslu arī ar Somiju.

"Mūsu interesēm būtu atbilstoši, lai arī Somija izraudzītos tādu pašu režīmu," – teica Ratass.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Somijas ekonomikas un transporta ministriju pārstāvjiem neizdevās vienoties par pāreju uz vienotu laiku.

"Pašlaik nav vajadzības steidzami atcelt sezonālo pulksteņu pārbīdi, tāpēc vienošanās sagatavošana Eiropas Savienības ietvaros par pulksteņu pārbīdes pārtraukšanu var aizņemt ilgāku laiku," – teikts sēdes noslēguma paziņojumā.

Dokumentā precizēts, ka starp ES dalībvalstīm nav novērojams pietiekams viedokļa pārsvars par steidzamu atteikšanos no pulksteņu pārbīdes, bet visas valstis, kas piedalījās apspriedē, nāks klajā ar vienotu viedokli un apņēmušās pieņemt kopēju lēmumu. Pie tam valstīm ir dažādas prioritātes: Somija dod priekšroku ziemas laikam, Latvija, Lietuva un Igaunija – vasaras laikam, lai arī tās visas atrodas vienā laika joslā.

Pulksteņis Laima - Sputnik Latvija
Laiks, atpakaļ: Junkers sola atcelt pulksteņa pagriešanu

Septembrī Eiropas Komisija ierosināja atcelt obligāto pāreju uz ziemas un vasaras laiku un nodot šo jautājumu ES valstu ziņā. EK ieteica pēdējo reizi pārbīdīt pulksteņus nākamgad. Līdz nākamā gada aprīlim visām ES valstīm jāsniedz informācija par to, kādu laiku – ziemas vai vasaras – tā saglabās.

Latvijas valdība augustā apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavoto nacionālo viedokli, kas paredz atteikšanos no pulksteņrādītāju pārbīdīšanas un vasaras laika saglabāšanu.

Ziņu lente
0