Lietuva piešķīrusi Krievijai atlaidi tranzīta tarifam, tiklīdz izdzirdējusi par prāmi

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasKaļiņingradas osta. Foto no arhīva
Kaļiņingradas osta. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija neplāno papildināt Lietuvas un Baltkrievijas budžetu, subsidējot pārvadājumus uz Kaļiņingradu, - efektīvāk ir uzbūvēt prāmi, paziņoja Kaļiņingradas gubernators Antons Alihanovs.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Tiklīdz Krievija paudusi ieceri izveidot prāmja līniju, kas savienos Sanktpēterburgu un Kaļiņingradu, Lietuva nekavējoties samazinājusi dzelzceļa pārvadājumu tarifus par 10%. Par to pastāstīja Kaļiņingradas gubernators Antons Alihanovs, vēsta kgd.ru.

Reģiona vadītājam tika uzdots jautājums par subsīdijām reģionālajam biznesam, kas saistītas ar transporta izdevumiem – kravu tranzīts no "mazās" Krievijas uz "lielo" ir finansiāli neizdevīgs augsto tarifu dēļ, ko nosaka tranzītvalstis – Lietuva un Baltkrievija.

"Kaimiņvalstu tarifus nav iespējams regulēt. Ja atkal piešķirt subsīdijas, viņi no jauna palielinās tarifus. Tādējādi mēs vienkārši subsidējam viņu ekonomiku. Taču pēc vienkārša paziņojuma par prāmju būvi Lietuva samazinājusi tarifu par 10%," – pastāstīja Aļihanovs.

Patlaban gandrīz viss Krievijas tranzīts uz Kaļiņingradu dodas pa dzelzceļu cauri Lietuvai. Baltijas valsts šajā jomā ir ekonomiski ieinteresēta. Lietuvas valsts uzņēmums Lietuvos Geležinkeliai ir faktiski monopolists maršrutā uz Kaļiņingradu, tāpēc tai ir iespēja saglabāt augstas cenas par koridoru un saņemt garantētu kravu plūsmu 10 miljonu tonnu apjomā gadā. Pie tam Viļņa jau palielināja tranzīta tarifus 2005. gadā – tolaik izcenojumi pieauga par 15%. To samazināšanu izdevies panākt tikai pēc ilgām pārrunām.

Tallinas osta - Sputnik Latvija
Neviens nevar būt mazliet miris: Jakuņins paredz Baltijas tranzīta sabrukumu

Politiskās spriedzes apstākļos attiecībās ar Lietuvu Krievija apņēmusies nostiprināt sava eksklāva transporta drošību. Jūras satiksme tiks attīstīta arī šī iemesla dēļ – tā dāvās alternatīvu kravu pārvadājumiem uz Kaļiņingradas apgabalu pa dzelzceļu.

Oktobra beigās Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs iekļāva grozījumus Kaļiņingradas apgabala attīstības programmā. Cita starpā plānots piešķirt papildu līdzekļus prāmja būvdarbiem dzelzceļa pārbrauktuvei Ustjluga-Baltijska.

Ekonomiskās attīstības ministrs Maksims Oreškins paziņoja, ka prāmja pārbrauktuve Ustjluga-Baltijska sāks darbu 2020. gada nogalē vai 2021. gada sākumā. Viņš paskaidroja, ka patlaban jau sākti pirmā prāmja būvdarbi, kas norit tikai uz privātu investīciju rēķina. Pieņemts arī lēmums par otro prāmi – tā būvdarbi tiks finansēti no budžeta.

Ziņu lente
0