Gasparjans: Grībauskaite lepojas ar to, ka Lietuva kļuvusi par "dekorāciju"

© SputnikArmens Gasparjans
Armens Gasparjans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka Baltijas valsts atkal tiks parādīta kinofilmā. Politologs Armens Gasparjans atzīmēja, ka Lietuvas valsts vadītājai trūkst izpratnes par filmas "Katrīna Lielā" būtību.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Baltijas valstij nav nekādas saiknes ne ar filmu "Katrīna Lielā", ne ar vēsturiskajiem notikumiem, par kuriem vēstīts filmā, atzīmēja politologs Armens Gasparjans. Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites vārdi par to, ka Lietuva atkal atainota kinofilmā liecina, ka Lietuvas valsts vadītājai trūkst izpratnes par filmas "Katrīna Lielā" būtību, Gasparjans pastāstīja intervijā Sputnik LIetuva.

Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Daļatonisma" lēkme, jeb Kā Lietuvas prezidente par portjē pārvērtusies

Šonedēļ Lietuvas prezidente tikās ar angļu aktrisi Helenu Mirrenu, kura tēlo galveno lomu kompāniju HBO un Sky seriālā "Katrīna Lielā". Tās centrā – Krievijas imperatores valdīšanas pēdējie gadi un romāns ar Grigoriju Potjemkinu. Pēc tikšanās ar kinozvaigzni Grībauskaite paziņoja, ka "Lietuva atkal ir ekrānos visā pasaulē".

"Protams, mēs visi ļoti lepojamis ar poļu seno pilsētu Vilno, kas tagad nosaukta par Viļņu un kļuvusi par Lietuvas galvaspilsētu, par to, ka 27 gadus pēc PSRS sabrukuma tajā atgriežas lielā kinematogrāfija, un tur atkal valdīs lielā kinodzīve. Tiek filmēts vērienīgs projekts par Katrīnu Lielo. Taču ar to iemesli lepoties ir izsmelti, jo, pirmkārt, Lietuvai ar to visu nav absolūti nekādas saiknes. Spriežot pēc visa, diezin vai tā tiks tur pieminēta. Vienīgais, kas var notikt, - pazibēs dažas vietas ar raksturīgu arhitektūru," – teica Gasparans.

Eksperts atzīmēja, ka gadījumā, ja lielajai Krievijas imperatorei viņas valdīšanas laikos būtu teikuši, ka "pēc dažiem gadsimtiem būs tāda valsts Lietuva, kas sāks draudēt Krievijai un nostādīs sevi augstāk, Katrīna Lielā būtu bijusi ļoti pārsteigta."

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lietuvas ĀM dod padomus Trampa administrācijai

"Es varētu saprast iemeslu Grībauskaites lepnumam, ja tiktu uzņemta filma par Lietuvas lielkņazisti. Protams, no vēstures viedokļa tas ir ļoti svarīgs periods, ļoti skaists, interesants. Taču filma ir par ko citu. Ar ko viņa (Grībauskaite – red.) lepojas? Ar to, ka viņas valsts tiek izmantota dekorācijām? Tas, protams, ir bagāts pielietojums politikas subjektam XXI gadsimtā. Agrāk šī valsts bija Eiropas "G punkts", toties tagad to acīmredzot jādēvē par "dekorācijas valsti". Atliek tikai apsveikt Grībauskaites kundzi ar gigantiskajiem panākumiem un jāatzīst, ka ne katrs politiķis nodzīvo līdz tādam triumfam," – uzskata eksperts.

Ziņu lente
0