Gandrīz pussimts objektu Igaunijā apdraud apkārtējo vidi

© Sputnik / Робертс ВицупсRūpnīcas gruveši
Rūpnīcas gruveši - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas teritorijā ir 49 objekti, kas var lielā mērā apdraudēt apkārtējo vidi.

RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Ekoloģiski bīstamo objektu likvidācija ilgs aptuveni desmit gadus, nepieciešamie darbi jau tiek veikti, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Patlaban Vides ministrijas reģistrā ir 247 objekti, kuru vidū 83 saņēmuši valsts nozīmes objekta statusu, tātad tie ir ekoloģiski bīstami, paskaidroja VM projektu vadītājs Raimo Jakso.

"No 83 objektiem 34 jau ir pilnībā likvidēti, sešos darbs nav sākts, bet pārējos darbs izpildīts daļēji. Darbu apjoms patiešām ir ļoti liels, tā veikšanai būs vajadzīgi aptuveni desmit gadi," – paskaidroja Jakso.

Starp šiem objektiem ir arī asfalta rūpnīca "Mādevahe" Sāremā, kas darbojās no 1959. līdz 1993. gadam. Pateicoties tai, uzbūvēti vairāk nekā 500 kilometri ceļu. Apkārtējo vidi apdraud bitums, kas iekļuvis augsnē no nehermetizētajām tvertnēm. Piesārņojuma likvidēšanai būs nepieciešami 2,6 milj. eiro.

Šķelda - Sputnik Latvija
Katlumājā Zasulaukā sadedzināta radioaktīvā šķelda no Baltkrievijas

Liels objekts atrodas arī Austrumviru apriņķī. Runa ir par slānekļa rūpniecības atstāto piesārņojumu Purtsas upē, Kohtlas upē un tā saucamajā fenolu purvā 14 hektāru platībā.

1930. Jakso paskaidroja, ka Purtsas upes baseins piesārņots 1930.-1980.gg., kad šeit darbojās Kohtla-Jerves un Kivīli slānekļa rūpnīcas.

Darbu gaitā, ko plānots noslēgt līdz 2022. gadam, no virsmas tiks aizvākti tūkstošiem tonnu piesārņotās augsnes un dūņu – tas būs lielākais projekts Igaunijā atlikušā piesārņojuma likvidācijas jomā.

Purtses upes baseina un fenola purva attīrīšanas  projekta pirmā posma izmaksas sasniedz 21 miljonu eiro, finansējums 85% apjomā tiks piešķirts no Eiropas Solidaritātes fonda.

Ziņu lente
0