Javelin pietrūkst: Igaunija vēlas lielāku skaitu prettanku kompleksu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības spēki vēlas, lai jaunie prettanku līdzekļi ļautu šaut vismaz četru kilometru attālumā, pie tam paliekot neredzami pretiniekam.

RĪGA, 13. oktobris — Sputnik. Igaunijas militarizācija uz valsts nodokļu maksātāju rēķina pieaug. Līdztekus valsts Aizsardzības spēku bruņojumā esošajām prettanku raķešu sistēmām Javelin Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs izsludinājis konkursu par 18 jaunu prettanku raķešu kompleksu iegādi, vēsta Sputnik Igaunija.

Tanki netiks cauri!

Prettanku kompleksi ir viena no prioritātēm Aizsardzības spēku iepirkumu sistēmā šajā desmitgadē līdz ar kājnieku mašīnām, artilērijas pašgājējiekārtām un jauniem automātiem. Ar kompāniju, kas izcīnīs uzvaru konkursā, tiks noslēgts līgums uz septiņiem gadiem.

Pasūtījuma kopējā vērtība – 40 miljoni eiro. Tā ietver papildu iekārtas, tehnisko atbalstu un instruktoru sagatavošanu, kas sniegs informāciju par kompleksu ekspluatāciju.

Jauno prettanku kompleksu piegādātāja pārstāvjiem ir jāapmāca Igaunijas Aizsardzības spēku instruktori, kuri savukārt mācīs kājnieku brigāžu sastāvā esošo prettanku rotu karavīrus rīkoties ar tiem.

Prasības pret jaunajiem kompleksiem

Aizsardzības investīciju centra Iepirkumu nodaļas priekšnieks Prīts Sosārs paskaidroja, ka jauno prettanku kompleksu darbības rādiusam jāsasniedz vismaz četrus kilometrus. Turklāt tiem jābūt spējīgiem iznīcināt slēptus mērķus.

Igaunijai paredzētajiem prettanku kompleksiem jābūt sērijveida ražošanā un jāatrodas vismaz vienas NATO dalībvalsts bruņojumā.

Kompleksam jābūt piemērotam munīcijai un papildu iekārtām. Nepieciešama iespēja to uzstādīt uz transporta līdzekļa, taču tā svaram jābūt piemērotam, lai to varētu pārnēsāt kājnieki.

Ne tikai ar Javelin vien pietiek igauņu kareivim

Iepriekš vēstīts, ka 2017. gada novembrī Igaunijas Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu par 80 prettanku raķešu sistēmu Javelin iegādi ASV par 40 miljoniem eiro. 2018. gada martā Igaunijā ieradās otrā partija raķešu, kas paredzētas ASV trešās paaudzes prettanku raķešu sistēmām Javelin.

Pirkuma summa – 33 miljoni dolāru. Piegādi finansēja amerikāņu fondi. Sistēmas Javelin apgāde ar prettanku raķetēm atbilst valsts Nacionālās aizsardzības attīstības plānam 2013.-2022. gg., kas paredz Aizsardzības spēku prettanku aizsardzības nostiprināšanu un jaunās paaudzes prettanku raķešu iegādi.

Igaunija plāno iegādāties 80 iekārtas Javelin, 40 iekārtas jau ir nopirktas. Javelin tiks piegādāti igaunijai līdz 2018. gada beigām. Patlaban Igaunijas Aizsardzības spēki izmanto prettanku sistēmas Milan un Mapats.

Ziņu lente
0