Krievu valoda padarījusi Baltijas valstis par ES līderiem svešvalodu prasmju jomā

© Sputnik / Sergey MelkonovMācību grāmatas krievu un latviešu valodās
Mācību grāmatas krievu un latviešu valodās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Angļu valodas vispārējās izplatības dēļ tikai trešā daļa Lielbritānijas darbspējīgo iedzīvotāju pārvalda kaut vai vienu svešvalodu.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Eiropas valodu dienā, kas tika atzīmēta 26. septembrī, Eurostat publicēja datus par valodu zināšanām savienības iedzīvotāju 25-64 gadu vecuma grupā.Happy European Day of Languages!

​Baltijas valstis ieņem līdera pozīcijas. Vidēji 65% ES valstu iedzīvotāju minētajā vecuma grupā pārvalda vismaz vienu svešvalodu, taču astoņās valstīs minētais rādītājs pārsniedz 90%. Pirmajā vietā — Zviedrija, kur svešvalodu pārvalda 97% darbspējīgo iedzīvotāju. Otro vietu dala Latvija, Lietuva un Dānija (vismaz vienu svešvalodu pārvalda 96%). Trešajā vietā — Luksemburga (95%), kurā ir trīs oficiālās valodas — luksemburgiešu, franču un vācu. Ceturtajā vietā — Somija un Malta (pa 92%) — arī šajās valstīs ir vairākas valodas. Līderu sarakstu noslēdz Igaunija ar 91% iedzīvotāju, kas pārvalda vismaz vienu svešvalodu.

Iļja Kozirevs - Sputnik Latvija
Vairāk latviskuma – mazāk latviešu: vai Latvija ir glābjama

Jaunākie pieejami dati (par 2016. gadu) liecina, ka daudzvalodīgākā ir Luksemburga: vairāk nekā puse darbspējīgo iedzīvotāju paziņoja, ka pārvalda vismaz trīs svešvalodas. Tāpat vismaz trīs svešvalodas pārvalda Somija (45% respondentu) un Slovēnija (38%).

Gluži pretēji, četrās ES valstīs puse vai pat mazāks darbspējīgo iedzīvotāju skaits pārvalda vismaz vienu svešvalodu. Starp tām ir Lielbritānija (35%), Rumānija (36%), Ungārija (42%), Bulgārija (50%).

Ko mācās skolēni

Situācija skolā izskatās optimistiskāka. Vidēji 59% skolēnu ES mācās vismaz divas svešvalodas. Līdera vietu ieņem minētā Luksemburga (100%), Somija (98%), Malta un Itālija (96%). 95% skolēnu Igaunijā, Grieķijā un Rumānijā mācās divas svešvalodas. Lietuvā — 80%, Latvijā — 73%. 

Populārākā svešvaloda skolēnu vidū, kā jau bija domājams, ir angļu valoda (96,2%), tai seko franču (26,1%) un vācu (16,8%) valodas. Tāpat populāra ir spāņu (12,6%), krievu (2,6%) un itāļu valoda (0,9%).

Latvijā 97,2% skolēnu mācās angļu valodu, 59,4% svešvaloda ir krievu valoda. Igaunijā krievu valodu apgūst lielāks skaits skolēnu — 64,1%, bet angļu valodu mācās — 96,6%. Lietuvā 97,6% skolēnu mācās angļu valodu, 65,3% — krievu. Tāpat krievu valodu mācās Slovākijā (20,5%), Bulgārijā (15,9%) un Čehijā (14,1%), Polijā (6,9%), Somijā (2,8%) un Kiprā (1%).    

Ziņu lente
0