Pussy Riot lietuviešu stilā: komiķi organizējuši "reklāmas misi" poļu baznīcā

© Sputnik / Sergey MelkonovKrucifisks
Krucifisks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienā komiķi ieradušies katoļu baznīcā, ģērbušies liturģiskos tērpos, pastāstīja par jaunu šovu un izdalīja baznīcēniem tējas paciņas. Aktieri apgalvo, ka viņi esot ticīgi cilvēki, un visi, kas sašutuši par viņu akciju, nesaprot baznīcas nozīmi.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Lietuvā tiek vētraini apspriesta radošās grupas Zero Live Show izrāde, ko aktieri sarīkojuši Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienā.

Sestdien, 15. augustā Emīla Vēliva radošās grupas locekļi Ainis Storpirštis, Mindaugs Papinigis un Vitālijs Cololo ieradās Svētās Jaunavas Marijas Debessbraukšanas baznīcā Turgeļos, pārģērbušies par priesteriem. Viens no viņiem izkrāsoja seju Džokera maskas veidolā. Turgeļi atrodas Viļņas apkaimē netālu no Baltkrievijas robežas, un 90% iedzīvotāju šeit ir poļi.

Performances translāciju Emīls Vēlivis tiešajā ēterā pārraidīja savā lapā Facebook.

"Par godu Marijas Debessbraukšanas dienai komanda ZERO LIVE SHOW, visticīgākie tās locekļi Dieva namā aicina ticīgos oktobrī apmeklēt savu šovu, kas stiprina ticību," — uzrakstīja rešisors.

"Šogad apokalipses nebūs, 11. oktobrī gaisma nāks no debesīm, un tas viss notiks Viļņā, svētajā vietā, ko dēvē par Siemens Arena. Tie, kas atnāks, būs vesels, un būs laime visai viņa ģimenei," — viens no komiķiem baznīcā klāstīja poļu valodā. Pēc tam aktieri izdalīja draudzes locekļiem tēju, kas bija iesaiņota marihuānas sainīšiem līdzīgās paciņās.

Akcija radīja sašutuma vilni, aktieriem tiek pārmesta ķecerība. Sākās aktīva diskusija par to, kur stiepjas humora robežas.

Šalčininku rajona pašvaldība vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs, liecina informācija tās tīmekļa vietnē.

"Ticīgos, kuri sapulcējās svinēt Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienu Turgeļu baznīcā, šokēja aktieri, kuri paziņoja par savu jauno šovu un izdalīja baznīcēniem tīstokļus. Noskaņojumu pasliktināja video ieraksta "Mise" tiešā translācija sociālajā tīklā Facebook. Šāds brutāls ielūgums apmeklēt šovu pazemo Turgeļu kopienas godu un pašcieņu, bet ieraksta publikācija aizvaino ne tikai Turgeļu, ne tikai Šaļčininku rajona, bet arī visas Lietuvas ticīgos," — teikts paziņojumā.

Policija paziņoja, ka sākta pirmstiesas izmeklēšana par iejaukšanos reliģiskajos rituālos.

"Mēs miljoniem tērējam, lai sagatavotos Romas pāvesta vizītei, mēs valsts līmenī pierādam visai pasaulei savu svētumu, bet vakar Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienas reliģiskajos svētkos Turgeļu baznīcā pirms svētku mises ienāca katoļu tērpos ģērbušies cilvēki un, tēlojot sprediķi, sāka aicināt baznīcā klātesošos cilvēkus uz Zero šovu Simens Arena, bet pēc tam izdalīja satriektajiem baznīcēniem "svētītas" garšvielas. Tas ir trollings? Tas ir joks, kā grib mums iestāstīt? Vai tas ir cilvēku aizvainojums, zaimošana, uzbrukums reliģiskām jūtām, naida kurināšana?! Turklāt vēl baznīcā," — pauda viedokli Viļņas pilsētas padomes deputāte Romualda Poševecka.

Pie tam grieķu izcelsmes aktieris Vitālijs Cololo apgalvo, ka visa radošā grupa esot ticīgi cilvēki, raksta www.lrytas.lt.

"Tā bija režisēta Zero Live Show reklāmas akcija. Es kā aktieris tēloju savu personāžu. Mēs nepārkāpām nekādus likumus. Mēs netraucējām misi, mēs noslēdzām akciju pusotru minūti pirms priestera ierašanās.

Baznīca ir mūsu kopīgās mājas, mums visiem ir tiesības tur pulcēties un dalīties informācijā. Mēs visus uzaicinājām uz skaistu pasākumu, pastāstījām par savu prieku, izdalījām tēju ar melisu un mārsilu. Kur ir problēma? Viss notikušais tika darīts sirsnīgi, ar smaidu. Galu galā svētkiem jābūt saistītiem ar prieku un laimi. Svētkos mēs nepulcējamies baznīcā, lai raudātu.

Mēs nevienam nekaitējām, mēs nepateicām neko sliktu, kur tad mēs esam pārkāpuši robežas. Mēs ieradāmies baznīcā apsveikt visos svētkos. Ja cilvēki vienkārši meklē, kur izgāzt savu slikto enerģiju, viņi tā var reaģēt, uz ko vēlaties. Cilvēki, kuri domā, ka esam pārkāpuši robežas, paši nezina, kā uzvesties baznīcā. Baznīca ir kopīgas mājas, kāpēc to padarīt par kaut kādu slēgtu vietu? Vai ir lasījuši Bībeli tie, kuri mūs nosoda? Vai viņi zina vārdus "netiesā un netapsi tiesāts"?

Mēs patiešām neiztraucējām misi, mēs izgājām pusotru minūti pirms ieradās priesteris, kurš mūs ļoti pieklājīgi palūdza iziet. Būtu grēks, ja mēs būtu iejaukušies misē. Mēs ar kolēģiem esam dziļi ticīgi cilvēki un nebūtu to darījuši. Viss bija iestudēts tā, lai nevienu neaizvainotu," — skaidroja Cololo.    

Ziņu lente
0