Margarita Simoņana ieteica BNS nekrāpt klientus

© Sputnik / Владимир АстапковичГлавный редактор RT и Sputnik Маргарита Симоньян
Главный редактор RT и Sputnik Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas apgabala tiesa noraidīja Sputnik apelāciju par nelikumīgo līguma laušanu no aģentūras Baltic News Service (BNS). Situāciju komentēja RT un Sputnik galvenā redaktore Margarita Simoņana.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Telekanāla RT un Sputnik galvenā redaktore Margarita Simoņana, komentējot Viļņas apgabala tiesas lēmumu noraidīt Sputnik apelāciju prasībā par BNS nelikumīgajām darbībām, atzīmēja, ka kolēģi no Baltic News Service maldina savus lasītājus, vēsta Sputnik Igaunija.

"BNS savā vietnē lepni ziņo, ka viņu klienti it kā varot nešaubīties par to, ka saņems svarīgas ziņas jebkurā nedēļas dienā un diennakts laikā. Kolēģi, ticamības labad izdzēsiet priedēkli "ne", vismaz lapas versijā krievu valodā," – Simoņanas teikto citēja RIA Novosti.

Nepaskaidrojot iemeslus

2017. gada janvārī Baltijas informācijas aģentūra BNS vienpusējā kārtībā, nepaskaidrojot iemeslus, lauza līgumu par ziņu piegādi ar Sputnik Lietuva. Sputnik, pārliecināts par to, ka BNS darbības ir nelikumīgas, vērsās Viļņas rajona tiesā.

Parīze - Sputnik Latvija
Francija ievieš cenzūru. Kāpēc Makrons bīstas no RT un Sputnik

2017. gada jūnijā pirmās instances tiesa noraidīja prasību un piesprieda izmaksāt BNS labā tiesas izdevumus aptuveni pusotra tūkstoša eiro apmērā. Tiesneši piekrita tam, ka līgumā nebija iekļauta iespēja lauzt līgumu vienpusējā kārtībā, taču savu lēmumu pamatoja ar to, ka Sputnik Lietuva it kā esot izplatījis "nepatiesu informāciju, rīkojies nelikumīgi un negodīgi pret atbildētāju". Pie tam tiesa nesniedza nekādus pierādījumus.

Pēc tam Sputnik vērsās ar apelācijas sūdzību Viļņas apgabala tiesā, kas 2018. gada jūlijā tāpat pieņēma lēmumu par ļaunu Krievijas medijam. Tiesa noraidīja sūdzību un savu lēmumu pamatoja ar to, ka Sputnik Lietuva un BNS līgumu nebija iespējams pagarināt sakarā ar sankcijām, ko pret Krieviju noteica ES. Taču nav saprotams, kāpēc līgums tika izpildīts kopš tā noslēgšanas brīža 2016. gadā.

Tāpat Viļņas apgabala tiesa atzina par "pamatotu" pirmās instances tiesas secinājumu par to, ka Krievijas aģentūra it kā esot pārkāpusi "Lietuvas valsts, ārvalstu un sabiedrības vai tās daļas intereses". Pēc tienešu domām, BNS bija tiesības lauzt līgumu vienpusējā kārtībā, lai nekaitētu savai reputācijai.

Tiesa nepievērsa uzmanību Sputnik argumentiem par to, ka Baltijas aģentūra nav pilnvarota aizsargāt "sabiedriskās intereses", kā arī vērtēt materiālu saturu citos medijos par "propagandas" saturu tajos. Turklāt tiesas lēmumā nav norādīts, kā interesēm Sputnik Lietuva darbības rezultātā nodarīts kaitējums.

Sputnik - Sputnik Latvija
Sputnik: spiediens uz žurnālistiem kļuvis par normu Baltijas valstīs

Advokāti, kuri aizstāvēja Krievijas aģentūras intereses, arī norādīja, ka tiesnešu slēdzieni ir apšaubāmi un faktiski kopē pirmās instances tiesas argumentus. "Principā, apelācijas instances tiesa diemžēl nesniedza apelācijas sūdzībā izklāstīto argumentu detalizētu vērtējumu, bet gan tikai atbildēja uz tiem izlases kārtībā, atkārtojot un mazliet paplašinot pirmās instances tiesas motīvus," – uzsvēra advokāti.

Iepriekš vēstīts, ka 2017. gada sākumā aģentūra BNS vienpusējā kārtībā, nepaskaidrojot iemeslus, lauza līgumus arī ar Sputnik Igaunija un Sputnik Latvija. Tāpat rīkojās arī Latvijas ziņu aģentūra LETA.

Ziņu lente
0