Igauņu ārstiem liegtas tiesības strādāt Somijā valodas nezināšanas dēļ

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasВрачи готовятся к операции
Врачи готовятся к операции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīspadsmit Igaunijas ārsti vairs nevar strādāt Somijā – par iemeslu kļuva vairākas sūdzības, nopietnas ārstu kļūdas un sliktas somu valodas zināšanas.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Somijas Valsts sociālās un veselības aprūpes uzraudzības dienests Valvira atņēma tiesības profesionālās darbības veikšanai valstī trīspadsmit igauņu ārstiem somu valodas slikto zināšanu dēļ, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Yle. 

Работа детской поликлиники - Sputnik Latvija
Nestāstiet te par savām tiesībām: bērnu ārste Rīgā ieteica ņemt līdzi tulku

Taču, saskaņā ar Yle datiem, lēmums par darba aizliegšanu bija pieņemts pēc vairākām sūdzībām un nopietnām ārstu kļūdām, un daži medicīnas darbinieki tika nosūtīti uz kvalifikācijas izvērtēšanu Helsinku universitātē. Igauņu ārstu vārdi netiek izpausti, taču zināms, ka puse no viņiem turpina strādāt Igaunijā.

Igaunijas Veselības departaments neveic darba pieredzes pārbaudi un izpēti uz Somiju braucošajiem ārstiem. Somijas kolēģi par saviem lēmumiem attiecībā pret igauņu mediķiem neziņo Igaunijas Veselības departamentam, savukārt citā valstī noteiktais aizliegums strādāt Igaunijā nav spēkā esošs. Par profesionālās darbības veikšanas aizlieguma iemeslu var kļūt tikai tiesas lēmums.

Somijas augstās algas piesaista ievērojamu darbinieku skaitu no kaimiņvalstīm. Saskaņā ar Austrumsomijas universitātes un Tartu universitātes pētnieka Keju Telve aplēsēm, Somijā šobrīd strādā ap 20 tūkstošiem darba migrantu no Igaunijas. Lielākoties tie ir celtnieki, taču brauc arī ārsti un apkalpošanas nozares darbinieki.

Поликлиника в больнице им. Паула Страдиня - Sputnik Latvija
"Riebums maksāt nodokļus": māte samaksājusi 60 eiro par meitas vizīti pie ārsta

Igauņu daktera neto alga Somijā var sasniegt 6500-7000 eiro, papildus ārsts saņem 350 eiro taksometra braucieniem, arī tiek apmaksāti dzīvokļa izdevumi. Tikmēr pašā Igaunijā ārstu trūkst, kā rezultātā rindas pie speciālistiem ievelkas.

Medicīnas darbinieku deficīts spiež Igauniju aicināt darbā speciālistus no trešajām valstīm, tostarp, no Latvijas. Taču viesstrādnieki speciālisti savukārt nepietiekamā mērā prot igauņu valodu. 2017. gada decembrī Igaunijas Ārstu savienība nosūtīja valsts Sociālo lietu ministrijai vēstuli, kurā paziņoja, ka darba devēji pārkāpj likumdošanu, aicinot darbā mediķus-ārzemnieku, kuri tikai sākuši apgūt igauņu valodu. Vēstulē bija teikts, ka šādu mediķu valsts valodas nezināšanas dēļ medicīniskā palīdzība var tikt sniegta nekvalitatīvi, kas nodarīs kaitējumu pacientam.

Ziņu lente
0