Nenotveramais Džo: Lietuva nevar sameklēt prasītāju lietā par CIP cietumu

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASПредполагаемая тюрьма ЦРУ в Антавиляй
Предполагаемая тюрьма ЦРУ в Антавиляй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmums pauž, ka Lietuvai ir jāizmaksā kompensācija CIP slepenā cietuma ieslodzītajam. Atlicis tikai atrast šo cilvēku.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmums par CIP slepeno cietumu Lietuvas teritorijā ir gandrīz neizpildāms, stāsta Sputnik Lietuva.

ECT nonāca pie slēdziena, ka 2005.-2006.gg. Lietuvas teritorijā atradies CIP slepenais cietums, kurā ieslodzītie pakļauti spīdzināšanai. Domājams, ka cietums atradies Antaviļu ciemā netālu no Viļņas, taču līdz šim Lietuvas valdība noliedza slepena cietuma esamību valsts teritorijā.

Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente apsolīja izpildīt ECT lēmumu CIP slepenā cietuma lietā

Sūdzību ECT iesnieda Saūda Arābijas pilsonis Abu Zubaida, kurš turēts aizdomās par teroraktu organizēšanu 2001. gada 11. septembrī ASV teritorijā. Viņš informēja, ka spīdzināts cietumā Lietuvas teritorijā. Tiesas lēmums uzliek Lietuvai saistības – izmaksāt cietušajam 130 tūkstošus eiro.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite apsolīja, ka republika izpildīs tiesas lēmumu, taču Lietuvas valdības pārstāve ECT Karolīna Bubnīte valsts Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas sēdē paziņoja, ka tas ir maz ticams.

Bubnīte uzsvēra, ka Lietuva vēlas izpildīt tiesas lēmumu un slēgt šo jautājumu, taču uzskata, ka vlsts diezin vai saņems "kaut kādas diplomātiskās garantijas no ASV", turklāt nav, kam izmaksāt ECT piespriesto kompensāciju: Lietuvas rīcībā ir pārāk maz informācijas par prasītāju.

"Pirmais jautājums, ko uzdevām, kad saņēmām šo petīciju: vai viņš vispār eksistē? Neviens viņu nav redzējis, nav dzirdējis, neviens ar viņu nav sarunājies, viņa paraksta nekur nav. Advokāti apgalvo, ka sarunājušies, taču pierādījumu tam, ka viņi ir sarunājušies, nav," – klāstīja Bubnīte.

Mediji ziņo, ka Zubaida ir ieslodzīts Guantanamo bāzē.

Ziņu lente
0