Politika

Igaunija vēlas iesaistīt ES robežas iekārtošanai ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovIgaunijas robeža
Igaunijas robeža - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija meklē sponsorus, kuri būs gatavi finansēt tās "pēkšņi" sadārdzinājušos robežas iekārtošanas projektu ar Krieviju. Īpašas cerības tradicionāli tiek lolotas uz Eiropas Savienību.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Igaunija gaida no ES Ārējo robežu drošības aģentūras — Frontex — tās pasūtīto drošības sistēmu, kā arī valsts austrumu robežu infrastruktūras tehniskās koncepcijas efektivitātes analīzi, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz ERR.

Kā vēsta izdevums, pētījums tika pasūtīts ar mērķi pievērst Briseles uzmanību Eiropas Savienības austrumu robežas vienotā drošības standarta izveidošanas nepieciešamībai. Ja šī iniciatīva iegūs Eirokoimisijas atbalstu, Igaunija varētu cerēt uz ES finanšu palīdzību Igaunijas un Krievijas robežas iekārtošanas jautājumā, atzīmēja valsts iekšlietu ministrs Andress Anvelts. Pēc viņa sacītā, ja nākotnē parādīsies Eiropas ES austrumu robežu drošības standarts, Briselei nāksies palīdzēt Igaunijai.

"Eiropā lietas darās ļoti ilgi, taču mēs rosinājām šo tematu, Bulgārija to atbalstīja, Austrija arī, cik man zinām, atbalstīs. Un šai domai tomēr ir jāiedegas pozitīvās liesmās arī Eirokomisijā," paskaidroja IeM vadītājs.

Naudas nav, taču būvēsim

2016. gada martā Igaunijas valdība atbalstīja sauszemes robežas iekārtošanas detalizēto plānu ar Krieviju. Atkarībā no reljefa un dabas apstākļu īpatnībām tiks izveidota 2,5 metrus augsta sēta apmēram 90 kilometru sauszemes robežas garumā. Uz robežas tāpat tiks uzstādīta mūsdienīga apsardzes sistēma, kura ierobežos nelikumīgu robežas šķērsošanu, kā arī pārrobežas noziedzību.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Baltijas valstis pārvērtušās par piefrontes zonu

Tika paredzēts, ka robeža būs gatava līdz republikas simtgades jubilejai, kuru tā atzīmē 2018. gadā. Taču, kā kļuva zināms 2017. gada oktobrī, šiem plāniem nebija lemts piepildīties — projekta sākotnējā variantā norādītie termiņi tika atzīti par pārlieku optimistiskiem.

Izņemot pārējo, robežas celtniecība izrādījusies krietni dārgāka, nekā iepriekš cerēts. Pirmajā februārī tika sniegti jaunie infrastruktūras celtniecības aprēķini Igaunijas un Krievijas robežas apsardzei. Ja līdz tam tās vērtība bijusi 79 miljoni eiro, tad, saskaņā ar jaunākajiem aprēķiniem, tagad tas izmaksās jau 188 miljonus.

Finanšu līdzekļu trūkums pēkšņi divreiz dārgāk kļuvušā sētas projekta celtniecībai uz Igaunijas un Krievijas robežas izraisīja Igaunijas parlamenta locekļu uztraukumu. Tradicionālās valdības informācijas stundas laikā Rīgikogu premjerministrs Jiri Ratass godīgi atzinās, ka publicētā informācija par darba izmaksu sadārdzināšanos kļuvusi negaidīta gan parlamenta locekļiem, gan Ministru Kabinetam.    

Ziņu lente
0