Lietuvā divkārt pieaugusi soda nauda par nodokļu nemaksāšanu

© NALOGNodokļi. Aprēķini
Nodokļi. Aprēķini - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts pilsoņi maksās sodu 50-100% apmērā no nenomaksāto nodokļu summas, par atkārtotu pārkāpumu šī summa dubultosies.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite parakstījusi Nodokļu administrēšanas likuma grozījumus, kuros paredzēts sods 50-100% apmērā no nenomaksāto nodokļu summas cilvēkiem, kuri nevarēs pamatot savus ienākumus, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties un Prezidenta pils preses dienestu. Jaunie noteikumi paredz, ka sods par atkārtotu pārkāpumu dubultosies.

Iepriekš pārkāpējam bija jāsamaksā sods 10-50% apmērā no nenomaksāto nodokļu summas.

Ķīna - Sputnik Latvija
Viedoklis
Maksa par dzīvi Latvijā: maksājiet nodevu NA un vairojieties pēc patikas

Grozījumi pieņemti cīņā pret nelikumīgu iedzīvošanos mantā, kas nes milzu zaudējumus valstij. Tagad sods vairs nebūs simbolists, tāpēc izvairīties no nodokļu apmaksas nebūs iespējams, vēsta preses dienests.

Pēdējo divu gadu laikā iedzīvotāju neapstiprinātie ienākumi ir sasnieguši gandrīz 40 miljonus eiro — trešo daļu no iedzīvotāju kopējiem ienākumiem.

Valsts nodokļu inspekcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pārsvarā par nenomaksātajiem nodokļiem tika piespriests neliels sods līdz 10% apmērā no neapmaksātās summas.

Liels sods par nopietniem nodokļu likumdošanas pārkāpumiem tiek piemērots Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs. Austrijā, Dānijā un Lielbritānijā sods var sasniegt 200% no nodokļu kopējās summas.

Grozījumi stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī.    

Ziņu lente
0