Lietuvā dzērušus vadītājus apturēs ar alkoatslēgām

CC0 / Pexels / Пьяный водитель
Пьяный водитель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie stūres pieķerti reibuma stāvoklī lietuviešu vadītāji varēs atgūt savas tiesības pēc alkoatslēga obligātas uzstādīšanas.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Lietuvas Transporta un komunikāciju ministrija sagatavojusi grozījumus likumā "Par ceļu satiksmes drošību", kuri atļaus alkobloķētāju izmantošanu pārkāpēju mašīnās, vēsta Sputnik Lietuva

Alkoatslēga, jeb alkobloķētājs, ir ierīce, kura nepieļauj automobiļa dzinēja palaišanu bez iepriekšējas alkotesta iziešanas. Ja etanola tvaiku koncentrācija vadītāja izelpā izrādīsies augstāka par normu, dzinējs nesāks darboties. Lietuvas transporta un komunikāciju ministrs Rokas Masjulis pastāstīja, ka, kaut arī alkoatslēgu izmantošana šobrīd nav obligāta Lietuvā, daudzas kompānijas uzstāda tās uz augsta riska transportlīdzekļiem – autobusiem un evakuātoriem.

Dusmīgs, toties dzīvs!: kā nepielaist iedzērušu draugu pie stūres - Sputnik Latvija
"Dusmīgs, toties dzīvs!": kā nepielaist iedzērušu draugu pie stūres

Izmaiņas likumā paredz, ka policija varēs pieņemt lēmumu par soda piemērošanu pēc saviem uzskatiem – naudas sods vai tiesību atņemšana, arests vai brīvības atņemšana līdz vienam gadam. Izvēle parādīsies arī vadītājam, kurš varēs samaksāt sodu un zaudēt tiesības uz ilgstošu termiņu vai arī samazināt šo periodu un atgriezties pie vadīšanas pēc obligātas alkoalkoatslēgas uzstādīšanas, kura tiks noņemta pēc noteikta laika termiņa beigām.

Pēc alkobloķētāja uzstādīšanas vadītājs saņems jaunas tiesības ar ierobežojuma kodu "69", kurš nozīmē, ka viņš drīkst vadīt tikai transportlīdzekli ar pretalkohola bloķēšanas sistēmām.

Ceļu satiksmes drošības eksperti uzskata, ka alkoatslēgu izmantošana samazinās iespēju, ka vadītāji varētu atkārtoti pārkāpt noteikumus, vairāk nekā divas reizes (no 95 līdz 40%).

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas statistiku, Lietuva ir visdzerošākā valsts pasaulē: katrs Lietuvas iedzīvotājs vidēji izdzer 16 litrus alkohola gadā. Pērnā gada vasarā valstī tika ieviests aizliegums alkohola pārdošanai jauniešiem līdz 20 gadiem, kā arī alkoholisko dzērienu tirdzniecības laika ierobežojumi.

Ziņu lente
0