Mediji: kurš uzvarēs virsskaņas divkaujā virs Baltijas jūras

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas daudzfunkcionālais piektās paaudzes iznīcinātājs T-50, jeb Su-57
Krievijas daudzfunkcionālais piektās paaudzes iznīcinātājs T-50, jeb Su-57 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīņa par varu gaisā virs Baltijas jūras saasinās. Kurš uzvarēs gaisa cīņā Baltijā?

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Krievijas Su-57 tālu pārspēs amerikāņu F-22 Raptor un zviedru Jas 39 Gripen E, ja Kremlis īstenos savus plānus pilnveidot jaunos virsskaņas iznīcinātājus un sākt to masveida ražošanu, raksta zviedru avīze Aftonbladet. Materiālu pilnā apjomā pārtulkojis un pārpublicējis portāls InoSMI.

Rītdienas putns

Kamēr Zviedrija gaida jaunā iznīcinātāja Jas 39 Gripen E parādīšanos, Krievijā jau sākta jaunā iznīcinātāja-pārtvērēja Su-57 ekspluatācija. Pirmais Krievijas piektās paaudzes iznīcinātājs ar savām neredzamības tehnoloģijām, modernajiem radariem un tālā darbības diapazona raķetēm met izaicinājumu ASV jaunākajam pārtvērējam F-22 Raptor tāpat kā zviedru Gripen E.

"Manuprāt, tas ir labākais iznīcinātājs, kurš mūsdienās tiek ražots pasaulē, un domājams, kvalitātes ziņā otrais pēc F-22," — uzskata Zviedrijas Aizsardzības pētījumu instituta (FOI) zinātniskās nodaļas vadītājs Anderss Blūms.

ASV izlaidušas 187 lidmašīnas F-22, pēc tam ražošana tika pārtraukta. Tomēr šīs lidmašīnas vēl joprojām ir labākie iznīcinātāji pasaulē. Tagad par šo statusu nolēmis pacīnīties Su-57 (tas pazīstams arī kā T-50).

"T-50 ir piektās paaudzes iznīcinātājs, konstruēts tā, lai būtu grūti pamanāms radiolokācijas kontrolei. Šajā ziņā, tas, iespējams, nav tik labs kā F-22, tomēr fantastiski labs. Visās pārējās jomās, kā varu spriest, tas ne ar ko nepiekāpjas," — uzskata Blūms.

Отработка наведения на цели экипажами самолетов А-50У ВКС РФ - Sputnik Latvija
Video
Lidojošā "sēne" Krievijas AM demonstrēja radioizlūkošanas lidmašīnas darbu

Su-57 trumpis ir Krievijas pārtvērējraķetes K-77M, kuru lidojuma attālums ir lielāks nekā ASV analogam AIM-120D. Pie tam Su-57 ir priekšrocības no manevrēšanas viedokļa. Tā ir pirmā lidmašīna pasaulē ar multivektoru sprauslām, ko iespējams pagriezt trīs dimensijās un pavērst dzinēju jaudu gandrīz jebkurā virzienā.

"Gaisa tuvcīņā Krievijas lidmašīna, domājams, būs neuzvarama. Gripen ir ļoti manevrētspējīgi, veikli, taču T-50, šķiet, ir labākā lidmašīna pasaulē no aerodinamikas viedokļa," — uzsvēra Blūms.

Runa ir par lidmašīnām, kuras tikai nesen nokāpušas no konstruktoru galdiem, tāpēc grūti spriest par precīziem datiem un vēl grūtāk — tās salīdzināt. Abām lidmašīnām būs virsskaņas ātrums: Su-57 — līdz 1,6 mahiem, Gripen — domājams, mazliet lēnāka. Gripen var strādāt augstumā līdz 17 tūkstošiem metru, Su-57 spēj pacelties līdz 20 tūkstošiem metru.

Su-57 problēmas

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka aizvadītajā nedēļā divi Su-57 nogādāti Sīrijā izmēģinājumiem kaujas apstākļos. Izmēģinājumi bija sekmīgi, un lidmašīnas atgriezās mājās. Šoigu pavēstīja, ka jauno iznīcinātāju izmēģinājumu pilnais cikls noslēgsies šogad.

Pēc Aftonbladet domām, Su-57 ļaunākais ienaidnieks pašlaik ir Krievijas ekonomika, nevis citas lidmašīnas — iznīcinātājs vēl netiek ražots sērijveidā, un Krievijas GKS līdz šim saņēmuši ne vairāk kā 11 prototipus. Nākamā lidmašīnu partija tiks piegādāta pruņotajiem spēkiem aptuveni 2019. gadā.

Ziņu lente
0