Bijušais Latvijas Krājbankas vadītājs tiks aizmuguriski tiesāts Lietuvā

Tiesa
Tiesa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionalizētās bankas Snoras bijušie akcionāri Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranauskis apsūdzēti par liela mēroga zaudējumu nodarīšanu Lietuvai.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Lietuvas Ģenerālprokuratūra izvirzījusi apsūdzības nacionalizētās bankas Snoras bijušajiem līdzīpašniekiem Vladimiram Antonovam un Raimondam Baranauskim, vēsta Sputnik Lietuva.

Viļņas apgabala tiesa atzina viņus par aizdomās turamiem lietā par liela zaudējuma nodarīšanu valstij. Preses dienesta paziņojumā teikts, ka Antonova un Baranauska tiesas process noritēs neklātienē.

Совладелец латвийского банка Latvijas Krājbanka Владимир Антонов - Sputnik Latvija
Lietuva lūdz Maskavas Šķīrējtiesu baņķiera Antonova prasības lietā

Pērn Lietuvas Seims pieņēma Krimināli procesuālā kodeksa grozījumus, kuri paredz: tiesībsargiem ir tiesības veikt pirmtiesas izmeklēšanu, kā arī pasludināt spriedumu, pie tam nepiedaloties personām, kas nodarījušas nopietnu materiālo kaitējumu valstij. Jaunievedumus ierosināja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

2011. gadā Snoras bijušie līdzīpašnieki pēc Lietuvas lūguma tika aizturēti Lielbritānijā. Antonovs tika izlaists pret ķīlas naudu. Lietuvas prokuratūra vēlējās nopratināt abus akcionārus lietā par vērtību nolaupīšanu no bankas aptuveni 565 miljonu eiro apmērā, dokumentu viltošanu un viltotas grāmatvedības vešanu.

Kopš 2015. gada Antonovs uzturas Krievijā. Vēlāk Snoras bijušais akcionārs iesniedza prasību Maskavas Šķīrējtiesā pret Lietuvu tās Tieslietu ministrijas personā. Uzņēmējs pieprasīja iekasēt no republikas vairāk nekā 550 miljonus eiro. Krievijas tiesa prasību noraidīja.

Очередь в банкомат Latvijas Krājbanka - Sputnik Latvija
Latvijas Krājbankas lieta: tiesa atzīst Antonova vainu

Lietuvas Ģenerālprokuratūra iecerējusi informēt Krievijas pilnvarotās iestādes par Antonova un Baranauska atzīšanu par aizdomās turamajiem un lūgt starptautisko palīdzību pret šīm personām.

Latvijā banka Latvijas Krājbanka, kuras akcionārs tāpat bija Antonovs (viņam piederēja 60% akciju), arī nokļuva uz bankrota robežas un tika nacionalizēta. Antonovs tiek turēts aizdomās par bankas līdzekļu nelikumīgu izvešanu citu projektu finansēšanai. 2016. gada maijā Lielbritānijas Augstākā tiesa atzina Antonovu par vainīgu zaudējumu nodarīšanā Latvijas Krājbankai gandrīz 100 miljonu eiro apmērā.

Krievijas "Investbank", kas arī iepriekš piederēja Antonovam, apņēmusies iekasēt no nacionālā aviopārvadātāja airBaltic kredītu 18,4 milj. eiro apmērā. Pēc Latvijas Krājbankas bankrota valsts uzņēmās lielāko daļu airBaltic parādu, lai likvidatori neuzveltu aviokompānijai vēl lielākas saistības. Taču tas neattiecas uz Krievijā un Lietuvā reģistrētajiem Antonova banku likvidatoriem.

 

Ziņu lente
0