Igaunijas prezidente svētku uzrunā pieminējusi "sarežģītu kaimiņu"

© AP Photo / Mindaugas KulbisПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidentes svētku runā valsts simt gadu jubilejas svētkos pieminēta Krievija, lai arī nedaudz miglaini.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Savas uzrunas sākumā Kersti Kaljulaida apsveica Igaunijas tautu un citēja eksprezidenta Lenartu Meri, kurš pirms 20 gadiem pateicās ES, NATO un politiskajiem partneriem par sniegto atbalstu, vēsta Sputnik Igaunija.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putina telegramma sniegusi atbildi Igaunijas izlūkdienestam

Kaljulaida atzīmēja, ka Meri teiktais joprojām ir aktuāls, starpība esot tikai tā, ka tagad Igaunija šajā virknē "ieņem vienlīdz svarīgu vietu".

Prezidente pauda pārliecību, ka tā notiks arī turpmāk, Igaunija nekad nebūs viena, ja turpinās soļot pa demokrātisko vērtību un brīvību ceļu. Pie tam Kaljulaida uzsvēra, ka Igauniju ieskaujot dažādi kaimiņi – gan demokrātiski, gan ne īpaši.

"Mums ir arī viens sarežģīts kaimiņš. Taču kaimiņš ir un paliek kaimiņš. Uzmanība tam tiek pievērsta pat tad, ja tas jau vairākus gadu desmitus sagādā mums vilšanos," – turpināja valsts vadītāja. Nepārprotami, viņas mājiens neattiecās ne uz Latviju, ne Somiju.

Nav laika peldēt pa straumi

Торт к юбилею Эстонской Республики - Sputnik Latvija
Desmitiem Igaunijas uzņēmumu piešķirs darbiniekiem brīvdienu 23. februārī

Kaljulaida pastāstīja, ka arī pēc 100 gadiem Igaunijai jābūt valstij, "kura atzīst mūsu personīgās brīvības un atbalsta nopietnās nelaimēs, ar izglītību igauņu valodā un augstu kultūru, ar tīru apkārtējo vidi, brīvai un godājamai, valstij, kas nepanāk savu pilsoņu atbalstu spaidu un propagandas ceļā."

Pēc prezidentes domām, patlaban Igaunija ir plaukstoša valsts, taču pie sasniegtā apstāties nedrīkst. "Mazai valstij vajadzīgas lielas domas un mērķi, tādiem, kā mums, nav laika vienkārši peldēt pa vēstures straumi," – paziņoja Kersti Kaljulaida.

Prezidente paskaidroja, ka Igaunijas valsts mērķis ir vienmēr būt godājamai valstij. "Pirmkārt, mūsu pašu, pēc tam – partneru, sabiedroto un kaimiņu acīs. Šo mērķi jātiecas sasniegt labos laikos, taču vēl svarīgāk, — grūtībās, kas mūs neapšaubāmi gaida nākamos simt gados," – uzsvēra valsts vadītāja.

"Sargāsim Igauniju!" – Kaljulaida teica runas noslēgumā.

2018. gada 24. februārī apritēja simt gadi kopš Igaunijas Republikas neatkarības pasludināšanas. Jubileja tiek plaši svinēta visā valstī. Tallinā par godu svētkiem aizritēja vērienīga militārā parāde.

Ziņu lente
0