Eirokomisārs draud nedot Baltijas valstīm Briseles naudu

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlaments
Eiropas Parlaments - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Transporta lietu eirokomisāre Violeta Bulca draud atņemt Baltijas valstīm Briseles finansējumu projektam Rail Baltica, ja tās nevienosies jautājumā par vērienīgo darbu vadību.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Lietuvas, Latvijas un Igaunijas domstarpības par dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projektu var novest pie tā, ka projekts nesaņems tālāko ES finansējumu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz mixnews.lv.

Tādu ultimātu Igaunijai, Latvijai un Lietuvai faktiski izvirzījusi Eiropas Komisijas (EK) transporta komisāre Violeta Bulca preses konferencē, kas notika 12. februārī Viļņā. Viņa skarbi komentēja strīdu par AS RB Rail (trīs valstu galvenais uzņēmums Rail Baltica īstenošanai) projekta valdes priekšsēdētāja posteni.

Akcija Baltijas ceļš - Sputnik Latvija
Skaudība un konkurence: kā Baltijas valstis izturas viena pret otru

"Apstiprinājumu gaida finansējumus 120 miljonu eiro apmērā. Apstiprinājuma nebūs, ja jums neizdosies vienoties, kā administrēt šos līdzekļus," — viņa publiski brīdināja. "Ja vajag, ieslēdzieties un neiznāciet, līdz vienošanās netiks sasniegta," — teica Bulca.

Pie tam viņa atteicās uzņemties atbildību par projekta Rail Baltica tālākās īstenošanas lēmumu. "Nesaku, kam taisnība, kas vainīgs, taču lūdzu: sarunājieties, diskutējiet, nepalaidiet garām iespēju un vienojieties," — aicināja Bulca.

Iepriekš vēstīts, ka 1. februārī AS RB Rail akcionāru sapulcē Lietuvas un Igaunijas pārstāvji nobalsoja par valdes priekšsēdētājas un izpilddirektores Baibas Rubeses atstādināšanu.

Savukārt Rubesa paziņoja, ka nepametīs posteni, ja to nepieprasīs visi trīs kopuzņēmuma akcionāri. RB Rail akcionāri ir uzņēmumi Rail Baltica Estonia (Igaunija), Lietuvos gelezinkelia (Lietuva) un EDzL (Latvija). Lēmums par balsojumu tiks apspriests RB Rail padomes nākamajā sēdē 22. martā.

Наклейка с двумя фигурами (цвета латвийского и российского флагов) - Sputnik Latvija
ES pievāc savu naudiņu. Baltijas valstu nākotne – Krievija

Rail Baltica dzelzceļš iecerēts, lai saistītu Rietumeiropu ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk — ar prāmi — ar Somiju.

Ambiciozais projekts jau pašā sākumā piesaistīja sabiedrības uzmanību, sadalot cilvēkus divās nometnēs. Kritiķi apšauba projekta ekonomisko pamatu, bet piekritēji prognozē pasažieru un kravu plūsmu pieaugumu. Tiek kritizēts arī topošā ceļa maršruts. 

 

Ziņu lente
0