Igaunija nepaspēs norobežoties no Krievijas līdz republikas simtgadei

© REUTERS / Ints KalninsPie Latvijas un Krievijas robežas
Pie Latvijas un Krievijas robežas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas plāniem paspēt iekārtot sauszemes robežu ar Krieviju līdz 2018. gadam nav lemts piepildīties – termiņi, kuri norādīti sākotnējā projekta variantā, atzīti par pārāk optimistiskiem.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Par to igauņu medijiem pastāstīja Lijunas prefektūras robežsardzes biroja vadītājs Tamars Tams. Pēc viņa vārdiem, šobrīd neviens nevar garantēt, ka robeža būs gatava līdz 2018. gadam, kad Igaunijas Republika svinēs savu simtgadi. Kā atzīmēja Tams, jauns, reālistiskāks darbu pabeigšanas termiņš ir 2020. gads, vēsta RIA Novosti.

2016. gada martā Igaunijas valdība atbalstīja detalizētu sauszemes robežas iekārtošanas projektu ar Krieviju. Atkarībā no reljefa īpašībām un dabas apstākļiem tiks uzcelts 2,5 metrus augsts žogs apmēram 90 kilometru sauszemes robežas garumā. Uz robežas tāpat tiks uzstādīta mūsdienīga apsardzes sistēma, kura ierobežos nelikumīgu robežas šķērsošanu, kā arī pierobežas noziedzību.

Kaļiņingradas apgabals ir gatavs palīdzēt Lietuvai ar ķieģeļiem nožogojuma celšanai - Sputnik Latvija
Kaļiņingradas apgabals ir gatavs palīdzēt Lietuvai ar ķieģeļiem nožogojuma celšanai

Papildus pierobežas zonai tiks ierīkots divus metrus plats patruļas ceļš un  pēdu kontroles josla līdz pat astoņu metru platumam. Tāpat tiks uzstādīti dzīvnieku nožogojumi, barjeras, pierobežas stabi, brīdinājuma zīmes un apgaismojums. Upju, strautu un purvu šķērsošanai pierobežas patruļām tiks uzbūvēti tilti un nelieli tiltiņi. Atkarībā no robežas posmu īpašībām nepieciešamības gadījumā tiks uzstādīti arī citi papildus elementi tās efektīvākai apsardzei.

Žogs uz Krievijas robežas tiek būvēts visās Baltijas valstīs. Kā jau iepriekš stāstīts, Latvija sāka celt žogu, saskaņā ar oficiālo viedokli, ar nolūku samazināt nelegālo migrantu skaita samazināšanu, kuri plāno iekļūt Latvijā no Krievijas teritorijas. 2017. gadā robežas iekārtošanai ar Krieviju Latvija piešķirs 6,3 miljonus eiro, par kuriem plānots aprīkot pierobežas zonu 150 kilometru garumā un uzcelt 60 km žoga. Žoga celtniecības darbi uzsākti 2015. gadā, un tos plānots pabeigt līdz 2019. gadam.

Par plāniem pārbūvēt sienu uz Krievijas robežas paziņoja arī Lietuva, turklāt Kaļiņingrada apgabala gubernatora vietas izpildītājs nekavējoties piedāvāja piegādāt šim mērķim ķieģeļus par saprātīgu cenu. No sākuma tika plānots, ka žoga garums sastādīs 135 kilometrus, taču beigās tika izlemts trīskārši samazināt garumu. Kā apgalvo Lietuvas IeM, žogs uz Krievijas robežas ļaus efektīvāk ierobežot kontrabandas iekļūšanu valstī. Celtniecības darbus plānots pabeigt līdz šī gada beigām. Projekta izmaksas tiek vērtētas 1,34 milj. eiro apmērā.

Ziņu lente
0