Lietuvā vecmāmiņām un vectēviem ļaus doties bērna kopšanas atvaļinājumā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Seims atbalstīja konservatores Monikas Navickenes ideju atļaut vecmāmiņām un vectēviem doties bērna kopšanas atvaļinājumā mazbērnu aprūpei un saņemt pabalstu.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Lietuvas parlaments izskatīja likuma grozījumus, saskaņā ar kuriem strādājošās vecmāmiņas un vectētiņi varēs doties mazbērnu kopšanas atvaļinājumā ar sociālās apdrošināšanas "Sodra" izmaksām, vēsta Sputnik Lietuva.

Министр благосостояния Янис Рейрс - Sputnik Latvija
Labklājības ministrija vēlas pārliecināt latviešus dzemdēt otru bērnu

Ar iniciatīvu Seimā vērsās konservatore Monika Navickene. Deputāte uzsvēra, ka līdz ar grozījumu pieņemšanu jaunie vecāki varēs atgriezties darbā agrāk, nekā pēc diviem gadiem. Pēc Navickenes teiktā, bērnu pieskatīšanas izmaksas saņems tikai strādājošās vecmāmiņas un vectēvi. Ģimenēm, kuras vēlas ātrāk atgriezties darba tirgū, būs "labāk atstāt pēc vienošanās bērnus vecmāmiņai vai vectēvam, nekā algotai auklei". Konservatore uzskata, ka tādējādi izdosies padarīt ciešākas ģimenes saites.

Savukārt, parlamenta Sociālo lietu un darba jautājumu komitejas priekšsēdētājs Aļģirds Sisass ar ironiju komentēja, ka jaunajos grozījumos pastāv vecāka gadagājuma cilvēku diskriminācija: "No sākuma viņi izaudzēja savus bērnus, tagad viņiem nāksies audzināt arī mazbērnus."

Sisass piebilda, ka bērnu pieskatīšanas, slimību un maternitātes apdrošināšana nav sabalansēta: ienākumi ir daudz zemāki, nekā izdevumi. "Tā kā visi runā, ka vēlas atgriezties darba tirgū, patiešām jāatbalsta ideja par bērnu kopšanas atvaļinājuma samazināšanu. Jādara tā kā Skandināvijā, kur tēvs un māte var ņemt atvaļinājumu pēc kārtas pēc četriem mēnešiem. Tad mēs būsim eiropieši, tādēļ es noteikti nevaru atbalstīt šo piedāvājumu," — viņš atzīmēja.

Ziņu lente
0