Igaunijas kultūras ministrs atteicies aizliegt "antiigaunisku propagandu"

© Sputnik / Вадим АнцуповIgaunijas kultūras ministrs Indreks Sārs. Foto no arhīva
Igaunijas kultūras ministrs Indreks Sārs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā iededzies strīds starp kultūras ministru un Konservatīvās tautas partijas līderi pēc rakstnieka Mikka Pērnitsa raksta, kurā viņš apgalvo, ka Igaunija tiek uzskatīta par apspiedēju tajā valdošās nacionālistiskās atmosfēras dēļ.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Igaunijas kultūras ministrs Indreks Sārs atteicies iejaukties izdevuma Sirp redakcijas politikā, tāpēc opozicionārās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis paziņojis, ka par ministra darbību nāktos painteresēties Drošības policijai (KaPo), vēsta Sputnik Igaunija.

EKRE vērsās pie kultūtas ministra ar lūgumu novērtēt neformālā rakstnieka Mika Pērnitsa rakstu "Īss Igaunijas apraksts aparteīda valsts aspektā", kas publicēta 14. Jūlijā KM finansētajā avīzē Sirp.

Raksta autors paudis uzskatu, ka igauņu identitāte pastāv, pateicoties Krievijai.

"Mūsu politiku lielā mērā nosaka pagātne. Valdošās partijas nonāk pie varas militāro draudu vilnī. Pats galvenais: neļaut pagātnei atkāpties pagātnē, saglabāt draudus. Uz tādiem pamatiem celta nacionāla valsts ir veidojums, kurā valda izmiršanas draudu celta panika. Igaunija nav bijusi patstāvīga kopš Petsas apvērsuma brīža (pagājušā gadsimta 30. gadu vidus — red.). Un mūs vēl joprojām vada bailes Krievijas priekšā," — stāsta autors.

Sārs atteicies iejaukties izdevuma redakcijas politikā — viņš paudis uzskatu, ka demokrātiskā sabiedrībā ikvienam ir tiesības uz savu viedokli. Publikācijā ministrs nesaskata nekādas noziedzīga darījuma pazimes.

"Brīvai valstij ir jāspēj nodrošināt apstākļus, kuros nevienu nav iespējams nepamatoti vajāt. Tāpēc kā pilsonis un varas pārstāvis nesaskatu nekādus iemeslus aizliegt vai sodīt tos, kuri domā citādi," — pavēstījis Sārs savā lapā Facebook.

Зал заседаний Рийгикогу - Sputnik Latvija
Igaunijas lauku lietu ministrs spiests taisnoties par informāciju presei krievu valodā

Atbildē Helme paziņoja, ka EKRE "nekādi nav gaidījusi no ministra viedokli, ka valsts izdevuma lappusēs tagad savus uzskatus var propagandēt arī Igaunijas nedraugi".

"Ja republikas kultūras ministra postenī strādā cilvēks, kurš atbalsta antiigauniskas propagandas publikāciju nodokļu maksātāju finansētos izdevumos, par viņa darbību nāktos painteresēties KaPo (drošības policija — red.)," — paziņoja Helme, kura vārdus publicēja EKRE preses dienests.

Pats Sārs kategoriski atteicies uzskatīt sevi par "pretvalstisku elementu", ar kuru nāktos strādāt KaPo, tikai tāpēc, ka EKRE līderis ir neapmierināts ar viņa nevēlēšanos ierobežot vārda brīvību Igaunijā.

Ziņu lente
0