Igaunijas lauku lietu ministrs spiests taisnoties par informāciju presei krievu valodā

© riigikogu.eeЗал заседаний Рийгикогу
Зал заседаний Рийгикогу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE) pieprasa, lai valsts iestādes informāciju presei sniegtu tikai igauņu valodā.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Igaunijas lauku lietu ministrs, centriskās partijas pārstāvis Tarmo Tamms bija spiests taisnoties, atbildot parlamentā uz konservatoru jautājumu par to, kāpēc viena no viņa ministrijas jaunākajām preses relīzēm bija pārtulkota krievu valodā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ERR.

"Toreiz mūsu ministrija patiešām izsūtīja informāciju divās valodās, ko tēma skāra zvejniekus, kuru starpā daudzi runā krieviski," – paskaidroja Tamms.

Savukārt Rīgikogu deputāts, EKRE pārstāvis Marts Helme paziņoja, ka ar savu pieprasījumu parlamentā viņa partija vēlējusies atgādināt visiem ministriem, ka Igaunija ir igauņu valodā runājosa valsts. "Šeit savā starpā mes sarunājamies un rakstām igauniski. Tas attiecas uz visām ministrijām un visām valsts iestādēm," – klāstīja Helme. Viņš piebilda, ka viņa partijai esot svarīga pati diskusija šajā jautājumā, jo tā attiecoties uz igauņu valodas saglabāšanu.

Vienādi noteikumi visiem

Lauku lietu ministrija nav vienīgā, kas valstiski svarīgu informāciju cenšas dublēt krievu valodā. "Aktuālās kameras" organizētā aptauja liecina, ka preses materiālus krievu valodā laiku pa laikam izsūta visas ministrijas, izņemot Aizsardzības ministru. Pie tam, svarīgus paziņojumus krievu valodā sūta arī parlamenta un valdības preses dienesti.

Igaunijas karogs - Sputnik Latvija
Igaunijā izmērīts rusofobijas grāds

Nesen arī Valsts kancelejā darbu sāka speciālists darbā ar krievvalodīgo presi, ņemot vērā Igaunijas drīzo prezidentūru ES Padomē. Lai arī krievu valoda nav ES oficiālā valoda, valsts iestāde nonāca pie secinājuma, ka informācija vienlaikus jāsaņem arī cilvēkiem, kuri nepārvalda igauņu valodu pietiekami labi.

Valsts kancelejas krievu preses koordinatore Olga Korneičika paskaidroja, ka preses materialu izsūtīšana vienīgi igauņu valodā radīs nevienlīdzīgus apstākļus igauņu un krievu žurnālistiem. Laikā, kad igauņu redakcijas jau sāktu papildu informācijas apkopošanu, krievu redakcijas būtu spiestas tulkot preses ziņojumu, viņa atzīmēja.

Kopumā Igaunijā dzīvo 1,3 miljoni cilvēku. Ārvalstīs dzīvojošo Krievijas tautiešu atbalsta un tiesību aizsardzības fonds norāda, ka 29% Igaunijas iedzīvotāju par dzimto uzskata krievu valodu.

Ziņu lente
0