Sinhronizācijai ar Eiropu Baltijas valstīm ir nepieciešama jauna elektrostacija

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasElektrostacija. Foto no arhīva
Elektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas, Latvijas un Lietuvas elektrotīklu operatori aprēķinājuši, ka priekš atslēgšanās no Krievijas un Baltkrievijas energosistēmām līdz 2025.gadam Baltijas valstīm ir jāuzbūvē jaunu elektrostaciju.

RĪGA, 2.jūnijs — Sputnik. Sakarā ar elektroenerģijas patēriņa palielinājumu un sinhronizācijas plāniem ar Rietumeiropas elektrotīklu Baltijas valstīm ir nepieciešama jauna elektrostacija, teikts Igaunijas, Latvijas un Lietuvas elektrotīklu operatoru Elering, AST un Litgrid sagatavotajā pētījumā.

Saskaņā ar pētījuma datiem, līdz 2025.gadam Baltijas valstīs ir jāuzbūvē hidroakumulācijas elektrostaciju ar 200 megavatu jaudu, un 2028.gadā jau varētu būt nepieciešama elektrostacija, kuras jauda būtu apmēram 450 megavati, jeb papildus stacijas.

Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima spīkeris aicinājis Mūrnieci iestāties pret BelAES

Litgrid vadītājs Daivis Verbickis paziņoja, ka līdz 2025.gadam, kad Baltijas valstu elektrotīkli sāks darboties sinhronā režīmā ar kontinentālās Eiropas sistēmās, ir jāuzbūvē elektrostaciju ar 200 megavatu jaudu, kura varētu sākt elektroenerģijas ražošanu 30 sekunžu laikā.

"Pirmreizējai rezervei nepietiek apmēram 200 megavatu, ir nepieciešama jauna elektrostacija līdz 2025.gadam. Vajag ne vis tur kaut kādu elektrostaciju, bet gan ar stingrām tīkla kodeksa prasībām, jo šī rezerve ir nepieciešama 30 sekunžu laikā, " teica Verbickis.

Viņš uzskata, ka vislabāk šādas rezerves nodrošināšanai atbilst hidroakumulācijas elektrostacija — nepieciešams uzbūvēt vai nu piekto agregātu Krones elektrostacijā Lietuvā, vai arī elektrostaciju Mūgas ostas rajonā Igaunijā.

Tāpat, pēc viņa prognozes, no 2028. līdz 2032.gadam var kļūt nepieciešama papildus elektrību ģenerējoša jauda apmēram 450 megavatu apmērā.

Baltkrievijas AES būvdarbi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas Komisijas pārstāvis gaisa balonā vērtē BelAES laukuma izvietojumu

Baltijas valstis plāno atslēgties no enerģijas gredzena BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva) sākot ar 2025.gadu enerģētiskās neatkarības iegūšanas dēļ. Šobrīd Eirokomisija un Baltijas valstis pabeidz gatavot atbilstošu politisku dokumentu — memorandu par savstarpēju saprašanos, kurš var tikt parakstīt jau jūnijā.

Baltijas enerģētikas tīklu sinhronizēšana ar ES tīkliem prasīs apmēram 190 miljonus eiro izmaksas. Iespējamo aizstāšanas variantu vidū ir NordBalt elektrosavienojumi (Lietuva — Zviedrija) un LitPol Link (Lietuva — Polija), kā arī patstāvīgi funkcionējošas Baltijas valstu energosistēmas.

Ziņu lente
0