Lietuvas Seima spīkeris aicinājis Mūrnieci iestāties pret BelAES

© Sputnik / Василий СемашкоBaltkrievijas AES
Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva lūdz Latviju likuma kārtībā aizliegt elektroenerģijas importu no potenciāli bīstamām AES.

RĪGA, 30.maijs — Sputnik. Lietuvas Seima spīkeris Viktors Pranckietis tikšanās laikā ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci aicināja kolēģi likuma kārtībā aizliegt elektroenerģijas importu no nedrošām AES, raksta "Parlamentskaja gazeta".

Lietuva pieņēma šādu likumprojektu aprīļa beigās. Pirmkārt, tas ir vērsts pret Baltkrievijas AES, ko Viļņa uzskata par nedrošu.

"Mēs aicinām arī Latviju pievienoties šādai iniciatīvai, pieņemot atbilstošus likumdošanas aktus," — teica Pranckietis.
Ināras Mūrnieces reakcija pagaidām nav zināma.

Jautājumi par BelAES drošību tiks apspriesti 2017.gada jūnijā. Lietuva lūdz Eiropas valstis atbalstīt tās pozīciju attiecībā pret BelAES.
Lietuvas vides ministrs Kestutis Navickas aicināja izveidot starptautisku ekspertu grupu, kas izvērtēs Baltkrievijas AES projekta drošību. Saskaņā ar Lietuvas paziņojumiem, būvniecībai ir izveidota nepiemērota vieta, jo avārijas gadījumā radioaktīvā piesārņojuma dēļ var ciest Viļņa un Neres upe.

BelAES vadības panelis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija atbalstīs Lietuvas viedokli par BelAES drošību

Latvijas vēstnieks Lietuvā Einars Semanis paziņoja, ka viņa valsts atbalsta drošības standartu ievērošanas nepieciešamībuBelAES. Taču viņš uzsvēra, ka Latvija necenšas apturēt projektu.

Iepriekš Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Latvija neatteiksies no elektroenerģijas iegādes Baltkrievijas AES pēc Lietuvas lūguma.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis atzina, ka Lietuvai BelAES projekts ir arī politisks jautājums, savukārt lielākā daļa valstu vairākums skatās uz to, galvenokārt, "caur savu valsts un ekonomiskajām interešu prizmu".

Baltkrievijas AES tiek būvēta blakus Astrovjecas pilsētai 50 kilometru attālumā no Lietuvas galvaspilsētas. Būvniecības darbos piedalās Krievija. Baltkrievija paziņo, ka AES atbilst augstākajiem starptautiskajiem drošības standartiem. Tās pirmā energobloka palaišana plānota 2019.gadā.

Ziņu lente
0