Krievijas vēstnieks Lietuvā komentējis valsts neapmierinātību ar BelAES

© Sputnik / Александр ЛиповецKrievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs
Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs vizītes laikā Baltkrievijas AES būvlaukumā pastāstīja, ar ko neapmierināt valstsvīri Lietuvā.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs uzskata, ka Lietuva un Baltkrievija varētu sadarboties, nevis konfliktēt jautājumā par Baltkriecijas AES būvdarbiem Astravjecā, stāsta Sputnik Baltkrievija korespondents.

Baltkrievijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kam vajadzīga Baltkrievijas AES demonizācija?

"Pirms darba Lietuvā strādāju Kaļiņingradā, un divus gadus no vietas nācās saskarties ar kolēģiem no Lietuvas, kuri tikpat aktīvi un agresīvi protestēja pret AES celtniecību Kaļiningradā, kā tas notiek pašlaik jautājumā par Baltkrievijas AES," — Udaļcovs piektdien pastāstīja žurnālistiem vizītē Baltkrievijas AES būvlaukumā.

Viņš atzīmēja, ka Lietuvā bieži sarunājas ar vienkāršajiem iedzīvotājiem, ne tikai ar ierēdņiem vien. "Nevaru teikt, ka Lietuvas iedzīvotāji īpaši aktīvi protestētu. Taču saskatu vairākus Lietuvas ierēdņu neapmierinātības iemeslus," — pavēstīja diplomāts.

Pēc Udaļcova domām, viens no iemesliem ir neveiksme ar Visaginas AES celtniecību. Pie tam, Krievijas diplomāts uzsvēra, Lietuvas prezidente (Daļa Grībauskaite — red.) nesen nodēvēja BelAES par Krievijas ģeopolitisko projektu.

"Tas ir viņi šeit saskata nevis enerģētiku, bet gan politiskos jautājumus," — viņš paskaidroja. Tāpat Udaļcovs piebilda, ka tieši šajā dienā Lietuvas parlaments uzaicinājis diplomātus, lai apspriestu BelAES tēmu. "Pašreizējā cīņa, manuprāt, ir nesaprātīga un neproduktīva. Konfrontācijas vietā būtu iespējams kopā piedalīties projektā," — uzsvēra Udaļcovs.

Diplomāts piebilda, ka Viļņa viņš katru dienu norāda, ka abām valstīm būtu labāk kopīgi celt staciju.

BelAES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas pilsētas, aptuveni 50 km attālumā no Lietuvas galvaspilsētas. Pirmā energobloka ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā, otrais sāks darbu 2020. gadā.

Lietuva ne vienu reizi vien paudusi satraukumu par iespējamiem incidentiem AES, taču eksperti norāda, ka Viļņa nav minējusi nekādus racionālus argumentus. Savukārt Minska paskaidrojusi, ka Baltkrievijas AES tiek būvēta saskaņā ar augstākajiem drošības standartiem.

Ziņu lente
0