Lietuvas specdienestus pārsteidza "zaļo cilvēciņu" mācību rezultāts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācību gaitā formastērpos bez identifikācijas zīmēm tērptiem cilvēkiem izdevies ieņemt stratēģiski svarīgu objektu, kā arī "likvidēt" vairākus policistus. Turklāt, neviens no civiliedzīvotājiem pat nav vērsies ārkārtas palīdzības dienestā.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Diversantu apkarošanas mācībās Lietuvā ar 700 kājniekiem beidzās ar pamatīgu neveiksmi: neviens no iedzīvotājiem pat nepiezvanīja ārkārtas palīdzības dienestam, satiekot uz ielas nepazīstamas personas formastērpos bez identifikācijas zīmēm, ziņo RIA Novosti

Pirmo reizi taktiskās mācības hibrīdo draudu apkarošanā Lietuvā bija sarīkotas bez iepriekšēja brīdinājuma. Lietuvas robežsargi, policisti un sabiedriskās kārtības inspektori vakar mēģināja pretoties diversantu grupas uzbrukumam pie valsts robežas.

Мэр Даугавпилса Янис Лачплесис - Sputnik Latvija
Daugavpils mēru uztrauc bezdarbs, nevis "zaļie cilvēciņi"

Pēc republikas iekšlietu ministra Eimuta Misjūna rīkojuma tika izstrādāts mācību scenārijs: Lietuvai nedraudzīgu specdienestu darbinieki nelegāli šķērsojuši robežu un cenšas ieņemt pierobežas posteni un policijas komisariātu Šaļčininkos. Pēc to atrašanas tiek ziņots, ka pierobežas postenī pazuduši radiosakari.

Kā atzīmēja Misjūns dienu pirms mācībām, iestāde vēlas reālos apstākļos novērot, kā tik ekstremālā situācijā reaģēs Lietuvas dienesti.

"Par mācībām iepriekš tika informēti tikai policijas, robežsardzes un sabiedriskās kārtības dienesta vadība. Ierindas inspektori, glābšanas dienesta operatori nezināja, ka norit mācības," – iestāde citē Misjūna vārdus.

Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka mācībās nav iekļauti militāri manevri.

"Tajās nenotiek apšaude un nav dūmu. Pretinieku spēki kustas klusi un ātri, tieši tāpēc tos ir laikus jāpamana un jāziņo par viņu kustību un adekvāti jāreaģē," – piebilda Misjūns.

Pēc mācībām IeM vadītājs paziņoja, ka iepriekš nebrīdinātie inspektori nebija gatavi tamlīdzīgai situācijai.

"Tika imitēta "zaļo cilvēciņu" iekļūšana Lietuvas teritorijā, izkāpšana no vilciena. Inspektori nebija gatavi, situāciju novērtēja nepareizi. Arī vestes bija nepiemērotas, apbruņojums un inspektoru taktikas līmenis nebija atbilstošs," – pēc manevriem stāstīja Misjūns.

Pēc viņa teiktā, ap 30 viltus diversantu ieņēma komisariātu, dažus policistus diversantiem izdevās "nogalināt". Turklāt, neviens no pilsētas iedzīvotājiem, satiekot cilvēkus formastērpā bez identifikācijas zīmēm, nepiezvanīja ārkārtas glābšanas dienestam.

Lietuvas iekšlietu ministrs solīja, ka līdzīgas mācības kļūs regulāras.

Ziņu lente
0