Lietuvas pasēs parādīsies citu alfabētu burti

© Sputnik / Констанция ЖдановскаяLietuvas pasēs
Lietuvas pasēs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar tiesas lēmumu Lietuvas pasēs atļauts rakstīt vārdus un uzvārdus, izmantojot nelietuviešu alfabēta burtus.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Lietuvas augstākā administratīvā tiesa pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru Lietuvas Republikas pasēs vārdi un uzvārdi ar burtiem, kuru nav lietuviešu alfabētā (piemēram, "q", "x", "w"), tiks rakstīti oriģinālā variantā, vēsta Sputnik Lietuva.

Saskaņā ar šo lēmumu, iestādēm, atbildīgām par dokumentu izsniegšanu, izsniegtajās pasēs jāraksta vārds un uzvārds ar lietuviešu burtiem, vienlaikus tajā pašā sadaļā ierakstot uzvārdu ar oriģināliem burtiem negramatiskā formā.

Plāksnīte divās valodās Varšavas ielā Lietuvā - Sputnik Latvija
Viļņā tiesa izskatījusi prasību pret ielu nosaukumu plāksnītēm divās valodās

Iepriekš Lietuvas Zaļo un Zemnieku Savienība (LZZS) ierosināja atļaut norādīt pirmajā pases lapā divas uzvārda versijas — ar lietuviešu un latīņu alfabēta burtiem, taču reģistros būtu jālieto tikai lietuviešu alfabēta versija.

Idejas autori uzskatīja, ka tas atbilstu Lietuvas poļu vēlmēm, lai pasēs viņu vārdi un uzvārdi tiktu rakstīti ar poļu alfabētā lietotiem burtiem, piemēram, ar burtu "w".

LZZS līderis Ramuns Karbauskis paziņojis, ka pašlaik tiek analizēta iespēja uzrakstīt uzvārdus divās versijās ar slīpsvītru. Šādā gadījumā pasē būšot rakstīts, piemēram: Mackevič /Mackiewicz.

"Mēs runājām par ierakstu pirmajā lapā, taču ar iespēju reģistrā atspoguļot versiju ar lietuviešu alfabētu,"- teica Karbauskis.

Viņš uzsvēra, ka tiks izmantoti tikai latīņu, nevis kirilicas burti. Šāds lēmums vērtējams kā simbolisks solis Polijas un Lietuvas attiecību uzlabošanai, taču daži juristi gan apšauba, vai šī noteikumi būtu atbilstoši Lietuvas konstitūcijai.

Сейм Литовской Республики - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima deputāts ierosinājis atņemt Krievijai Kaļiņingradas apgabalu

Tomēr tiesa, pieņemot lēmumu, uzsvēra, ka Lietuvas Republikas konstitūcijai atbilst tiesiskais reglaments, tātad, ja pilsonis vēlas, pases sadaļā, kur ieraksta personas vārdu un uzvārdu, tos var arī ierakstīt ar nelietuviešu alfabēta burtiem.

Pieņemot šo lēmumu, tiesa ņēmusi vērā arī ES tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas bāzes, kurās norādīts, ka iespēja izmantot savu vārdu un uzvārdu ir uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramības tiesību neatņemama sastāvdaļa un valsts iejaukšanās ar aizliegumu ierakstīt vārdu un uzvārdu oriģinālā, pieļaujama tikai situācijā, ja tas ir attiecīgs līdzeklis likumīgo mērķu sasniegšanai.

Ziņu lente
0