Igaunija atgādina Latvijai un Lietuvai par aizsardzības izdevumu palielināšanas nepieciešamību

© Foto : Пресс-служба Рийгикогу / Marie KukkIgaunijas parlamenta Valsts aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Hanness Hanso
Igaunijas parlamenta Valsts aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Hanness Hanso - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošība prasa lielākus līdzekļu ieguldījumus, paziņojis Igaunijas parlamenta Valsts aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Hanness Hanso Baltijas asamblejas sēdē Tallinā.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Igaunijas parlamenta Valsts aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Hanness Hanso Baltijas asamblejas seminārā ieteicis Latvijai un Lietuvai palielināt aizsardzībai atvēlētos līdzekļus, ziņo Rīgikogu preses dienests.

"Baltijas valstu aizsardzības izdevumi pēdējā laikā pieauguši, taču drošības nodrošināšanai jāiegulda vēl lielāki līdzekļi. 2% IKP nav jāuzskata par aizsardzības izdevumu maksimālo līmeni. Tas ir sākumpunkts, citiem vārdiem sakot, — minimālais standarts," — skaidroja Hanso.

Politiķis atzīmēja, cik liela nozīme ir Baltijas valstu kopīgajam darbam aizsardzības jautājumos un uzticamai partnerībai NATO.

"Kad mēs runājam kopā, mūsu balsis skan trīskārt skaļāk. Tāpēc ir svarīgi koordinēt mūsu viedokli gan Baltijas valstu, gan arī ES un NATO līmenī. Ārējo apstākļu spiesti mēs esam no drošības viedokļa neprognozējamā situācijā. Jāšaubās par visiem agrākajiem pamatiem," — paziņoja Hanso.

Nato - Sputnik Latvija
Vācija: ASV prasība uzņemties atbilstošu nastu NATO uzturēšanai ir taisnīga

Viņš piebilda, ka sabiedroto klātbūtne Baltijas valstīs aizsargā ne tikai Baltiju, bet arī visas NATO dalībvalstis. "Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tiek sargāta arī Londona, Parīze un Berlīne. Gan mums, gan mūsu sabiedrotajiem ir jāsaprot, ka nepastāv atsevišķas un reģionālas Baltijas valstu drošības. Mums jānodrošina visas Eiropas un Transatlantijas drošība," — skaidroja politiķis.

Ziemeļatlantijas alianses prasības nosaka minimālo aizsardzības izdevumu līmeni vismaz 2% iekšzemes kopprodukta apmērā.

Patlaban Igaunija ir vienīgā Baltijas valsts, kas pilda NATO prasību un atvēl aizsardzībai 2% IKP, un viena no piecām ES valstīm, kas pilda minēto noteikumu. Tas ir viens no iemesliem, kura dēļ alianse izpelnījusies kritiku no ASV jaunā prezidenta Donalda Trampa puses: pēc viņa domām, NATO locekļi neapmaksā organizācijas tēriņus vienā līmenī ar ASV.

Latvijas un Lietuvas valdības jau informējušas par nodomu palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% IKP līdz 2018. gadam.

2017. gadā Igaunijas izdevumi aizsardzībai sastādīs 2,2% IKP, jeb rekordlielu summu — 477 miljonus eiro.

Aizvadītajā gadā Latvijas budžetā paredzētie aizsardzības izdevumi sastāda 1,7% IKP.

Ziņu lente
0