Latviešu vēsturnieks tiesā uzvarējis Igaunijas valsti

© Sputnik / Sergey MelkonovКоординатор Совета общественных организаций Латвии Виктор Иванович Гущин
Координатор Совета общественных организаций Латвии Виктор Иванович Гущин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallinas administratīvā tiesa pieņēmusi lēmumu atcelt liegumu iebraukšanu Igaunijas teritorijā vēsturniekam Viktoram Guščinam un kompensēt visus prasītāja tiesas izdevumus.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Latviešu vēsturnieks, Vispasaules Krievijas tautiešu koordinācijas padomes loceklis Viktors Guščins sekmīgi apstrīdējis liegumu iebraukt Igaunijas teritorijā, ko 2015. gadā noteikusi valsts Iekšlietu ministrija, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portāla rus.err.ee sniegtajām ziņām.

Tallinas administratīvā tiesa šonedēļ atcēlusi Iekšlietu ministrijas lēmumu, kas aizliedz Guščinam iebraukt Igaunijas teritorijā (lieguma termiņš – pieci gadi). Visi prasītāja tiesas izdevumi tiks kompensēti.

Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Vācu antifašistiem liegts iebraukt Latvijā

Pats Viktors Guščins uzskata, ka liegums iebraukt Igaunijas teritorijā saistīts ar to, ka viņš sadarbojas ar Aleksandra Gorčakova Publiskās diplomātijas fondu – Krievijas nevalstisko organizāciju, kas izveidota saskaņā ar KF prezidenta rīkojumu. Fonds darbojas kopš 2010. gada, tā galvenā mītne atrodas Maskavā. Fonda mājaslapā sniegta informācija, ka organizācijas mērķis ir publiskās diplomātijas sfēras veicināšana un Krievijai labvēlīga sabiedriskā, politiskā un lietišķā klimata veidošana ārvalstīs.

Jāpiebilst, ka Viktors Guščins nav vienīgais zinātnieks, kurš tiesājies ar Igaunijas valsti sakarā ar liegumu iebraukt valsts teritorijā. Līdzīgu lietu patlaban ierosinājis arī krievu akadēmiķis Valērijs Tiškovs. Jau divas reizes zinātniekam liegts iebraukt Igaunijā. Pēc sakāves pirmo divu instanču tiesās Krievijas akadēmiķa advokāts pārsūdzējis atteikumu Valsts tiesā. Neveiksmes gadījumā zinātnieks ir gatavs iesniegt prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka liegumu Tiškovam iebraukt Igaunijā uzskata par provokāciju, kuras mērķis ir kavēt abu valstu sabiedrisko un zinātnisko aprindu viedokļu apmaiņu.

Ziņu lente
0