Krievijā rada satraukumu ĀCM izplatīšanās Baltijas valstīs

© Sputnik / Владимир Акимов / Pāriet pie mediju bankasVeterināru darbs. Foto no arhīva
Veterināru darbs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaļiņingradas apgabalā dzīvniekiem draud Āfrikas cūku mēris, brīdina Krievijas Veterinārās un fitosanitārās kontroles dienests.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanās Austrumeiropas un Baltijas reģiona valstīs, kas robežojas ar Krieviju, apdraud arī tuvējo Kaļiņingradas apgabalu.

Mežacūka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Āfrikas cūku mēris nokļuvis līdz Rēzeknei

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) – ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Infekcijas perēkļa konstatēšanas gadījumā tiek iznīcinātas visas cūkas 20 km rādiusā no tā.

"Ņemot vērā ikgadējo ĀCM izplatīšanos dažādās valstīs, apšaubāmas izcelsmes un nekaitīguma cūkkopības produkcijas pārvietošanās dinamika apdraud ar dzīvnieku slimību izplatīšanos un rada Āfrikas cūku mēra risku Kaļiņingradas apgabalā," – informēja Krievijas lauksaimniecības nozares kontroles iestādes Rosseļhoznadzor reģionālās pārvaldes pārstāvji.

Pašlaik par nelabvēlīgām no ĀCM viedokļa tiek uzskatītas vairākas Eiropas Savienības valstis, tostarp arī Lietuva un Polija, kas robežojas ar Kaļiņingradas apgabalu.

Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošie dati liecina, ka Āfrikas cūku mēra uzliesmojums konstatēts Kauņas rajonā. Mežos atrastajās mežacūku atliekās piecos gadījumos no sešiem tika konstatēts ĀCM vīruss. Kopumā ĀCM infekcijas gadījumi konstatēti 72 rajonos Lietuvā.

Международные военные учения Kevadtorm в Эстонии. - Sputnik Latvija
NATO karavīri Igaunijā var kļūt par ĀCM pārnēsātājiem

Āfrikas cūku mēris konstatēts arī Latvijas teritorijā – Rēzeknē, 170 km attālumā no Pleskavas. Jāpiebilst, ka neseno NATO mācību laikā Igaunijā tika konstatēts, ka mežacūkas mežos inficējušās ar ĀCM vīrusu, tātad par tā nēsātājiem, iespējams, kļuvuši gan paši karavīri, gan militārais transports. Nesen Igaunijā tika zaudēti 20% cūku ĀCM epizootijas rezultātā.

Rosseļhoznadzor vēsta, ka 2016. gadā Krievijas teritorijā reģistrēti 15 infekcijas perēkļi: astoņi no tiem konstatēti mājas cūku vidū Penzas, Orlas, Kalugas, Brjanskas un Ļipeckas apgabalos, vēl septiņi perēkļi konstatēti mežacūku vidū Novgorodas, Rjazaņas un Maskavas apgabalos, kā arī Kabardino-Balkārijas Republikā.

Ziņu lente
0