Latvijas iedzīvotāji dodas uz Igauniju, igauņi – uz Somiju

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasCeļa būvdarbi. Foto no arhīva
Ceļa būvdarbi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas strādnieki bieži meklē darbu Igaunijā, kur algas ir lielākas un darba devēji – pieklājīgāki, savukārt paši igauņi brauc strādāt uz Helsinkiem.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju dodas strādāt uz Igauniju, savukārt igauņi ar tādu pašu mērķi dodas uz Somiju, raksta Sputnik Igaunija.

Saskaņā ar Eirostat datiem, 25 gadu laikā Latvijā iedzīvotāju skaits ir samazinājies no 2,6 līdz 1,9 miljoniem cilvēku, Lietuvā — no 3,7 līdz 2,9 miljoniem cilvēku, bet Igaunijā no 1,5 līdz 1,3. Iedzīvotāji pārvācas uz citām Eiropas valstīm, kur alga ir lielāka un piedāvājumu darba tirgū vairāk. Tomēr Latvijas pilsoņiem, kuri nav gatavi doties peļņā uz Lielbritāniju vai Vāciju uz ilgu laiku, pastāv vēl viena iespēja strādāt ārvalstī, taču vakaros atgriezties mājās. Runa ir par Igauniju.

С чемоданами - Sputnik Latvija
Emigranti neatgriezīsies Latvijā bez nopietna iemesla

Igaunijā visvairāk darbu meklē vidzemnieki, kuriem ceļš līdz kaimiņvalstij ir īsāks. Vislabāk veicas Valkas iedzīvotājiem, jo Igaunijas Valga ir tepat vien blakus. Igauņi brauc pie kaimiņiem pēc dzeramā, bet latvieši — peļņā. Valgā var strādāt par šoferi tālbraucēju, var iekārtoties darbā gaļas kombinātā vai apģērbu fabrikā.

Daudziem Latvijas iedzīvotājiem gan tik ātri nokļūt darba vietā neizdodas. Uz Valgu daži brauc no Valmieras, kas atrodas 50 km attālumā. Latvieši strādā arī Tallinā, Pērnavā, Tartu un tās apkaimē. Ericsson nodaļa Tallinā jau vairākus gadus pieņem darbā Latvijas iedzīvotājus, tā piemēram seko Scarfil – uzņēmums no Pērnavas, firma Finmec no Mārdu, kas atrodas Somu līča piekrastē un citi. Enics uzņēmuma nodaļa, kas atrodas Elvā, netālu no Tartu, pat ir organizējusi savu darbinieku atvešanu no Valgas.

Igaunijā latviešus pirmkārt interesē algas: pērn vidējā alga Igaunijā bija 1045 eiro, savukārt Latvijā — 829 eiro. Tomēr Hansavest Rental aģentūras īpašnieks Janeks Sirgs uzskata, ka Latvijas iedzīvotājus vilina ne tikai augstais atalgojums, bet arī igauņu darba kultūra.

"Man stāsta, ka Latvijā daudzos uzņēmumos attiecībās ar darbiniekiem joprojām valda padomju mentalitāte. Kāds latviešu celtnieks man teica, ka viņam patīk Igaunijas darba devēji, jo viņi nemet ar ķiverēm pa darbiniekiem. Es domāju, par to mums jāpateicas somiem – viņi mums ir iemācījuši, kā jāizturas darba devējam," — norādīja Sirgs.

Viņa vārdi nav jāsaprot tieši – somi nebrauc uz Igauniju, lai organizētu kvalifikācijas celšanas kursus darba devējiem. Kā latvieši brauc uz Igauniju, tāpat arī igauņi brauc uz Somiju peļņā. Piemēram, Latvijas tālbraucēji Igaunijā mēnesī pelna par 200-250 eiro vairāk nekā Latvijā. Savukārt tālbraucēji no Igaunijas Somijā pelna vismaz divreiz vairāk nekā Igaunijā.

Tiesa, pēdējā laikā peļņā braucēju skaits mazinās – darba migrantu plūsma, kas stabili palielinājās no 2000. līdz 2013. gadam, sāk pamazām kristies, lai gan vēl joprojām liels skaits cilvēku ir gatavi braukt no Tallinas uz Helsinkiem uz darbu.

© Sputnik / Ekaterina StarovaCik cilvēki ir pametuši Latviju
Cik cilvēki ir pametuši Latviju - Sputnik Latvija
Cik cilvēki ir pametuši Latviju
Ziņu lente
0