Pie Igaunijas krastiem atrasta padomju zemūdene

© Sputnik / RIA novosti / Pāriet pie mediju bankasПодводная лодка типа "Щука"
Подводная лодка типа Щука - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu daiveri pie Igaunijas krastiem atraduši padomju zemūdeni ŠČ-408, kas 1943. gada maijā gāja bojā nevienlīdzīgā cīņā ar vācu kuģiem un par savu varoņdarbu tika nodēvēta par "Zemūdens varjagu".

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Līdz pat šim laikam padomju zemūdenes bojāejas rajons bija noteikts tikai aptuveni. Maija sākumā krievu speciālistu komanda kopā ar kolēģiem no Somijas organizēja meklējumus, kuru rezultātā izdevās atrast 72 metrus dziļumā guļošo zemūdenes korpusu un identificēt to, informēja projekta "Pateicībā Lielās Uzvaras kuģiem – 2016" vadītājs Konstantins Bogdanovs, vēsta Sputnik Igaunija.

Ekspedīcijas rezultātā izdevās noteikt, ka tieši šī zemūdene iesaistījās kaujā pie Igaunijas krastiem un nogrima dzilēs ar paceltu karogu – par to viņa tika iedēvēta par "Zemūdens varjagu", piebilda Konstantins Bogdanovs.

Viņš uzsvēra, ka visi kara arhīvos atrastie fakti par zemūdenes bojāeju ir apstiprinājušies – zemūdenes lūkas bija aizdrīvētas, un korpusā bija skaidri saskatāmas fašistu kuģu apšaudes pēdas. Abi 45 mm lielgabali pagriezti pret kreiso bortu un atradās kaujas pozīcijā. Uz klāja – kastes ar lādiņiem un automāts PPŠ, kas, iespējams piederēja zemūdenes komandierim Pāvelam Kuzminam. Saskaņā ar nolikumu nakts cīņas laikā viņam bija jāatrodas uz tiltiņa.

Zemūdenes pacelšana pašlaik nav iespējama, paskaidroja ekspedīcijas vadītājs: "Atbilstoši Igaunijas likumdošanai mums neatļāva ne tikai piestiprināt pie zemūdenes memoriālo plāksnīti, bet pat pieskarties tai."

Akcijas Nemirstīgais pulks dalībnieki Rīgā - Sputnik Latvija
Rīga gatavojas 9. maijam: koncerti, gājieni un dāvanas

Tagad projekta "Pateicībā Lielās Uzvaras kuģiem – 2016" dalībniekus gaida cits uzdevums – zemūdenes 3D muzeja izveide. Muzejs tiks izveidots Sanktpēterburgas 539. vidusskolā, kas atrodas Kuzmina ielā (tā nosaukta par godu "Zemūdens varjaga" komandierim Pāvelam Kuzminam). Projekta dalībnieki vēlas arī nosūtīt Igaunijas valdībai oficiālu lūgumu ļaut piestiprināt pie zemūdenes korpusa memoriālo plāksni ar ekipāžas sarakstu.

Nevienlīdzīgā kauja

Dodoties savā pirmajā kaujas braucienā, padomju zemūdene ŠČ-408 pārvarēja Goglandes mīnu lauku, taču 1943. gada 21.-22. maijā to atrada vācu lidmašīna, un ienaidnieka kuģi uzsāka vajāšanu. Naktī uz 22. maiju, kad izsīka zemūdenes elektroenerģijas un gaisa rezerves, tā bija spiesta iznirt. Virs ūdens zemūdenei uzbruka vācu kuģi, un sākās nevienlīdzīga artilērijas apšaude. ŠČ-408 nosūtīja radiogrammu ar saucienu pēc palīdzības un no jauna ienira, taču padomju lidmašīnām neizdevās nokļūt cīņas vietā.

Празднование Дня Победы в Израиле - Sputnik Latvija
Deputāti ierosina Izraēlas skolās 9. maijā svinēt Uzvaras dienu

Divas dienas ŠČ-408 ekipāža cīnījās par savām dzīvībām, cenšoties salabot sabojātos mehānismus, laikā kad vācu un somu kuģi tai nepārtraukti uzbruka ar dziļumbumbām. 25. maijā zemūdene apklusa. Līdz ar to gāja bojā arī visi ekipāžas locekļi – 40 cilvēki.

3. maijā zemūdenes bojāejas vietā notika memoriālā akcija. Tajā piedalījās arī zemūdenes komandiera Pāvela Kuzmina dēls un mazdēls. Pēc dievkalpojuma aizgājēju piemiņai ūdenī tika nolaists vainags un 40 neļķes, kas simbolizēja ŠČ-408 varonīgo ekipāžu.

Ziņu lente
0