Gaidāmi mēģinājumi atslēgt energotīklus no Baltkrievijas un Krievijas

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasSiltumelektrostacija. Foto no arhīva
Siltumelektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu elektrotīkliem ir jābūt saistītiem ar ES valstu enerģētiskajām sistēmām. Turpmāk tās vairs nebūs atkarīgas no Krievijas. Šādu lēmumu pieņēma un atbalstīja Brisele Enerģētiskās savienības veidošanas ietvaros.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Baltijas valstis pārbaudīs, vai to energoapgādes sistēmas spēj strādāt izolācijā no "ārpasaules". Tuvāko divu gadu laikā tiek plānots izmēģinājuma kārtībā atslēgties no Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkliem un izmēģināt izolēto režīmu.

Daivis Virbickis, kompānijas "Litgrid" vadītājs, norādīja, ka ir jāpacenšas strādāt bez elektroenerģijas importa no kaimiņvalstīm, lai sinhronizētu darbu ar kontinentālo Eiropu. Pašlaik Lietuva lielu daļu patērētās elektrības iegādājas no Krievijas.

"Ja tu vari strādāt viens, tevi vēlas pieņemt," – Daivi Virbicki citēja aģentūra BNS. Viņš norādīja, ka Baltijas valstis vēlas pēc iespējas ātrāk veikt mēģinājumus, jo blackout (avārijas vai energoapgādes atslēgšanas) risks "ir simtkārt pieaudzis". Taču Eiropas Elektroenerģijas padeves sistēmas operatoru tīkls ENTSO-E ieteica pagaidīt un sagatavoties.

Virbickis informēja, ka Baltijas valstu sistēmu spēja strādāt izolēti tiks pārbaudīta līdz 2018. gadam. Baltijas valstis vēlas perspektīvā atslēgties no padomju laikos izveidotās sistēmas, kas savienoja Krieviju, Baltkrieviju un trīs Baltijas valstis, jo baltiešu varasvīri to uzskata par nedrošu. Jāpiebilst, ka Krievija nesniedz informāciju par to, kādas investīcijas tiek plānotas elektrotīklu attīstībā.

Vietējie enerģētiķi uzskata, ka gadījumā, ja Krievija neattīstīs un nenostiprinās savus tīklus, jau pēc desmit gadiem elektroapgādes sistēma kļūs bīstama, un ar kaimiņvalsti saistītās Baltijas valstis arī, iespējams, saskarsies ar traucējumiem elektroenerģijas piegādē.

Baltijas valstis ir vienojušās līdz 2025. gadam sinhronizēt savus tīklus ar kontinentālās Eiropas tīkliem. Lietuvai ir pieslēgumi ar Zviedriju un Poliju, Igaunijai – ar Somiju. Pašlaik Igaunija ir vienīgā Baltijas valsts, kas ne vien pilnībā nosedz savu elektroenerģijas patēriņu, bet arī eksportē to uz Latviju un Lietuvu.

Lietuva ir lielākais elektroenerģijas importētājs un patērētājs Baltijas valstu vidū. 2014. gadā 72% patērētās elektroenerģijas valsts importēja. Aptuveni 40% šī apjoma eksportēja Krievijas kompānija "Inter RAO". Republikas prezidente Daļa Grībauskaite pavēstīja, ka Lietuvas enerģētiskā neatkarība no Krievijas ir viena no valsts ekonomiskās stratēģijas prioritātēm.

Ziņu lente
0